Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bergqvist

Mattias Bergqvist: Tänk på trovärdigheten, Viaplay

Studion med Niklas Jihde, Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg och Bojan Djordjic.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Tänk på trovärdigheten, Viaplay. 

Nu måste ni tuffa till er.  

Greg ”The Egg” Hirsch är en av rollfigurerna i HBO-serien ”Succession”. Han är ofta fånig när han försöker passa in och beter sig då på ett sätt som han inte är bekväm med. 

Greg, som är kusin med syskonkvartetten i familjen Roy, är stundtals desperat efter bekräftelse. 

Då det hettar till, när svordomarna och seriens underbart skrivna förolämpningar flyger fram och tillbaka i ett rum, är det som att Greg krymper, trots sin längd. 

När Sveriges förbundskapten Janne Andersson och Viaplays expertkommentator Bojan Djordjic rök ihop i en direktsändning var det inte de verbala ”snytingarna” som fångade min uppmärksamhet, utan vad som skedde alldeles bredvid det uppblåsta ordbråket. 

Kanske var det bara jag, men när Niklas Jihde gjorde ett svagt timeout-tecken tänkte jag på kusin Greg och ”Succession”. 

Även om jämförelsen med Jesse Armstrongs familjedrama är en förolämpning mot serien går det utmärkt att tänka sig Janne Andersson som Logan Roy och Bojan Djordjic som ett slags mix mellan bröderna Kendall och Roman. 

Förvånande hur lite det handlat om dem

Då, i måndags, var det ju som att se en far bråka med sin son medan resten av familjen står tysta och inte har en aning om vad de ska göra. 

En av många styrkor med ”Succession” är att som tittare upptäcka vad som sker i bakgrunden i seriens scener. Här hittas reaktioner och ett skådespeleri som får konsekvenser vid senare tillfälle. 

Så är det förstås inte alla gånger i verkligheten. Åtminstone inte om man ser till vad som har hänt under efterspelet till måndagens händelser. 

Medan fokus av naturliga skäl – sådan är ju vår samtid – varit på Janne Andersson och Bojan Djordjic, är det förvånande hur lite som handlat om Niklas Jihde, Fredrik Ljungberg och Sebastian Larsson. 

Det finns självklart många anledningar att ha expertkommentatorer i sportsändningar. Däremot uppstår ett trovärdighetsproblem när tidigare landslagsspelare är tysta i stället för att backa upp en kollega när denna helt riktigt ifrågasätter den svenska förbundskaptenen. 

Särskilt pinsamt för Viaplay, i alla fall i efterhand, är att det var Sebastian Larsson som stod där i utomhusstudion. Han, om någon, behövde aldrig ens fundera på sådant som Bojan Djordjic frågade Janne Andersson om. 

Jodå, det är kletigt. 

Det behövs för trovärdigheten

De där experterna kan prata och prata om självklarheter och spelsystem, men när det verkligen brinner till, då tycks de inte ha något att säga. Jag är tveksam till att exempelvis Niklas Wikegård hade betett sig likadant skulle han ha stått bredvid Bojan Djordjic. 

Nu, några dagar senare och efter att Janne Andersson och Bojan Djordjic pratat ut och Viaplay och Svenska fotbollsförbundet kommunicerat detta med en löjlig bild och ett antal intetsägande citat, verkar det på ytan som att alla kan gå vidare. 

Så är det förstås inte. 

Nästa gång Janne Andersson ställer sig i en Viaplay-studio, om det så är efter en vinst eller förlust, behöver programledare och experter ställa tuffa frågor. 

Även så gången efter det. 

Och gången efter det. 

Ingen av dem som stod i studion i måndags är journalister, men för att Viaplay ska kunna återfå något slags trovärdighet när det gäller direktsändningarna från landslagets matcher behövs spetsiga frågor.  

Därför är det ofta så tråkigt i SVT

Det betyder inte frågor som slutar i bråk, men frågor som ifrågasätter, som är nyfikna och undrande och som är annorlunda än de vanligaste av hejaklacks-frågor. 

I en krönika i Journalisten skriver SVT-profilen Fouad Youcefi att Bojan Djordjic ”under intervjun på Friends arena hinner begå flera intervjutekniska dödssynder”. 

Youcefi har lite rätt och samtidigt och självfallet fel. 

SVT-journalister ställer ofta öppna frågor och det är en anledning till att det är så tråkigt att kolla på deras sportsändningar och intervjuer. 

Att som Bojan Djordjic våga påstå saker och förutsätta att den som ska svara inte behöver vägledning är att försöka göra tv på ett modernt sätt. 

Och om inget annat var den där studiointervjun bättre tv än fotbollsmatchen som spelades strax före. 

Viaplay behöver inte fler timeout-tecken från Niklas Jihde, de behöver personer som i alla fall kan låtsas vara Logan Roy i stället för Greg ”The Egg”.