Mattias Bergqvist

Så kan du påverkas av att HBO Max och Discovery Plus slås samman

Pernilla Wahlgren på en bild från ”Wahlgrens värld”.
Foto: Discovery +
”House of the dragon” har premiär 22 augusti på HBO Max.
Foto: HBO Max
Foto: Russ Martin / Apple Studios

HBO Max och Discovery Plus slås samman 2024 i Sverige. 

Så här kan det komma att påverka dig som tv-tittare. 

Yxan går. 

Under sensommaren och hösten förväntas David Zaslav, vd för Warner Bros Discovery, trimma bort allt onödigt fett på företaget som stått bakom några av de mest populära filmerna och serierna de senaste tjugo åren. 

Bland det som redan har skrotas finns ”Batgirl”, en nära nog färdig film med Leslie Grace, Michael Keaton, JK Simmons och Brendan Fraser i de bärande rollerna. Samtidigt och som kanske bekant har Warner Bros Discovery bekräftat att HBO Max inte ska syssla med nordiska originalserier och den ena efter den andra filmen försvinner från streamingtjänsten, som lanserades så sent som förra hösten i Sverige. 

Logiken bakom besluten är enkel och handlar om pengar: Warner Bros Discovery har skulder på 53 miljarder dollar och en fallande aktie. Planen framåt är att maximera vinsterna och minska kostnaderna. 

HBO Max och Discovery Plus slås samman 2024 i Sverige

Att David Zaslav och Warner Bros Discovery simmar mot strömmen finns det ingen tvekan om. Man har tydligt sagt att streaming är viktigt, men att det inte är skäl nog att lägga pengar på filmer, serier och program som inte presterar. Ett slags motto för Warner Bros Discoverys framtida satsningar verkar vara att exempelvis en film ska ha premiär där filmen kan dra in så mycket pengar som möjligt, även om det inte är vad konsumenterna vill ska ske; vi tittare vill ju gärna ha allt så snabbt och så billigt som möjligt. 

Planen är att HBO Max och Discovery Plus ska samsas på en plattform i Sverige och resten av Europa någon gång under 2024. Vad sammanslagningen faktiskt kommer innebära är det ingen som riktigt vet. Det jag får höra är att man från svenskt håll är i ett slags ”vi-får-vänta-och-se”-läge. 

Det som talar till den nya streamingtjänstens fördel är, för att generalisera, är att man slår samman två tjänster som har potential att locka både manliga och kvinnliga tittare. 

Tänk superhjältar och ”Wahlgrens värld”. 

Tänk allsvenskan och en romantisk komedi. 

”House of the dragon” avgörande för HBO

Den 22 augusti har ”House of the dragon” premiär på HBO Max. Den nya ”Game of thrones”-serien är det första riktiga testet för HBO:s styrka inom det relativt nya bolaget. 

Blir ”House of the dragon” en tittarsuccé stärks HBO:s position och det går att förvänta sig fler maffiga dramasatsningar. 

Skulle ”House of the dragon” floppa – inte troligt, men vem vet på en snart mättad marknad under en kommande lågkonjunktur – finns en risk att Warner Bros Discovery håller hårdare i plånboken. 

HBO kommer förstås fortsätta bidra med välproducerade serier även till den nya streamingtjänsten, vars framgång jag är övertygad om kommer avgöras med svaret på om Warner Bros Discovery är bättre på att spara eller spendera pengar. 


HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Better call Saul” (pågår, Netflix)

Till veckan är det dags: En av tv-historiens starkaste och genomgående mest utmanande och vackert skrivna serier ska gå i mål. Med tanke på närheten till ”Breaking bad” kommer slutet vara omdiskuterat, samtidigt som det inte finns någon tvekan om att ”Better call Saul” stiligt och säkert kan stå på egna ben. 


”Happy valley” (tillgänglig, SVT Play)

När så många andra, framför allt nya, serier är undermåliga finns det ett slags trygghet i att SVT tidigare i veckan publicerade första och andra säsongen av brittiska ”Happy valley” på Play. Sarah Lancashire gör huvudrollen, medan Sally Wainwright är seriens upphovsperson och huvudförfattare. Nära nog hela tiden briljant.


JVM i ishockey (pågår, SVT, Viaplay)

I vintras avbröts turneringen som en följd av pandemin – nu är det dags igen. SVT och Viaplay Group delar på sändningarna. Givetvis är det en skön befrielse att Håkan Södergren, favoriten i sammanhang som dessa, finns på ena planhalvan, medan SVT ställer upp med bland andra Chris Härenstam och Jonas Andersson. 


”Five days at Memorial” (12 augusti, Apple TV Plus)

John Ridley och Carlton Cuse har skrivit och regisserat en serie som griper tag och förtjänstfullt berättar om besluten som de som jobbade på ett sjukhus i New Orleans under orkanen Katrina behövde ta. Under seriens andra halva har duon lämnat över rodret och så sakteliga börjar skeppet ta in vatten.

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Day shift” (12 augusti, Netflix)

I den här filmen görs en återkommande poäng av att Dave Francos rollfigur kissar på sig. Nej, särskilt roligt är det inte. Några underhållande actionscener i vilka vampyrer dödas hjälper inte. 


”Never have I ever” – säsong 3 (12 augusti, Netflix)

Mindy Kallings och Lang Fishers stundvis underbara och för repetitiva serie fortsätter med nya avsnitt. Mycket känns igen, lite för lite känns. Fortsatt med Maitreyi Ramakrishnan i huvudrollen. 


”The Journey – 15 dagar i Nepal” (15 augusti, Viaplay)

Starten: Nationalparken Chitwan. Slutet, efter 15 dagar: Himalaya. Bland andra Peter Stormare, Izabella Scorupco och Alfred Svensson medverkar i vad som beskrivs som ett ”episkt äventyr”.