Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Bergqvist

”Dag för dag” till C More – bevis på biografernas död

”Dag för dag” har premiär 31 mars på C More.
Foto: OLA KJELBYE / SF Studios / C More
En bild från ”Se upp för Jönssonligan” med bland andra Henrik Dorsin och Hedda Stiernstedt.
Foto: C MORE
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Glöm bio. 

Det tycks vara beskedet från en bransch som försöker få tillbaka investerade pengar. 

Senaste exemplet: Felix Herngrens film ”Dag för dag” med Tomas von Brömssen, Sven Wollter, Marianne Mörck, Martina Haag och William Spetz. 

Det börjar närma sig slutet av november 2020. Regissören Tomas Alfredson har i ett öppet brev skrivit att han ”skäms som en hund” eftersom ”Se upp för Jönssonligan” sålts till en streamingtjänst. Detta efter att filmens biopremiär flyttats fram ännu en gång som följd av pandemin.

Det går några dagar, sedan kommer beskedet: C More ska premiärvisa ”Se upp för Jönssonligan” på juldagen. 

När december blivit januari meddelar C More att ”Se upp för Jönssonligan” setts av nära 1,7 miljoner tittare, streamat och linjärt, under filmens första tillgängliga månad. I samma pressmeddelande skarvar man lite – som att jämföra äpplen och päron – när man skriver att det gör att ”Se upp för Jönssonligan” därmed placerar sig på femteplats bland de mest ”publikdragande långfilmspremiärerna genom tiderna”. 

Hur många som hade köpt biobiljett till ”Se upp för Jönssonligan” får vi aldrig veta. 

Spola fram bandet. 

I oktober förra året hade Manuel Conchas ”Suedi” premiär. Drygt en månad senare bekräftar NENT Group att över än en miljon tittare sett filmen på Viaplay. Det jag fått höra att ”Suedi” fortsatt locka nya tittare även efter det. 

Ser man till antal sålda biobiljetter i Sverige förra året toppade James Bond-filmen ”No time to die” listan med 810 910 biobesökare. Två svenska filmer tog sig in på listan: ”Sune – Uppdrag midsommar” och ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” med 228 000 respektive 145 461 sålda biobiljetter. Märk här att de senare filmen hade biopremiär i slutet av året. 

I fredags hade ”The Adam project” premiär på Netflix. Bland andra Ryan Reynolds, Jennifer Garner, Mark Ruffalo och Zoë Saldaña finns på rollistan. Filmen är ett slags modern mix av ”E.T” och ”Tillbaka till framtiden”. För fem-tio år sedan hade den sannolikt presterat åtminstone mer än godkänt på svenska biografer. 

”Dag för dag” Sven Wollters sista film

Redan hösten 2019 meddelade produktionsbolaget FLX att man skulle spela in en film med titeln ”Dag för dag”. Tapio Leopold har skrivit filmens manus efter en berättelse av William Spetz och Martina Haag, medan Felix Herngren regisserar. 

Filmen, som skulle bli Sven Wollters sista och även tilldelats Svenska kyrkans pris, har flyttats och flyttats och flyttats fram sedan den blev klar. 

Nu har C More bekräftat att ”Dag för dag” inte kommer premiärvisas på bio, utan landa hos streamingtjänsten 31 mars. 

Utifrån vad som är kommersiellt gångbart är rollistan inte dålig: Tomas von Brömssen, Wollter, Marianne Mörck, Haag, Spetz och Herngren.

FLX, som även producerade ”Se upp för Jönssonligan”, har sedan länge en nära relation med C More och TV4. Även om det gått två år sedan filmen spelades in är det överraskande att man väljer att skippa biograferna och gå direkt till streaming. 

Ett annat sätt att se på det: Det som blivit det nya normala hos de globala streamingjättarna börjar sakta men säkert även sätta sig i Sverige.