Mattias Bergqvist

Att ”Skavlan” läggs ner först nu är flera år för sent

Programmet har sänts sedan 2009.
Foto: SVT
Med både internationella och skandinaviska gäster.
Foto: SVT

”Skavlan” sänds för sista gången. 

Det var på tiden.

Under julhelgen, närmare bestämt på annandagen, visar SVT en dokumentär med titeln ”Skavlan – en jättedålig idé”. Här ska, bland annat, berättas hur snacket gick inför det att pratshowen med Fredrik Skavlan hade premiär 2009. 

Pressmaterialet lovar ”samtal, minnesvärda ögonblick, skratt, tårar, överraskningar och oförutsägbara möten” liksom ”de obekväma och pinsamma situationerna” under de närmare 300 avsnitt som sänts sedan dess.  

Naturligtvis är det Niklas Källner som pratar med Fredrik Skavlan, för hur hade det sett ut om någon som inte arbetat med ”Skavlan” och som inte känner programledaren hade gjort en dokumentär om honom? 

Kanske hade något slags friktion uppstått, fast det passar väl inte i vad som på förhand pekar mot att vara en hyllningskontext. 

Fredrik Skavlan och Reportern Niklas Källner.
Foto: TOMMY PEDERSEN

I vilket fall och särskilt eftersom jag inte sett specialavsnittet: Titeln säger mycket och passar som handsken. 

Aldrig har jag och säkert många med mig känt samma sorts hatkärlek till ett tv-program som när det gäller ”Skavlan”. 

Vi har tittat tack vare gästerna – de som har haft hand om programmets bokningar bör få flest applåder – men ständigt blivit överraskade av Fredrik Skavlans intervjuteknik, som sedan länge spelat ut sin betydelse i tv-sammanhang. 

Majoriteten av frågorna är förstås bestämda på förhand, vilket gör Fredrik Skavlans spelade pauser irriterande och meningslösa. Det har aldrig funnits anledning att plågsamt långsamt söka efter rätt ord eller värka fram frågorna; bristen på tempo och att fånga rätt följdfrågor har många gånger sänkt vad som kunnat bli intressanta intervjuer. 

Alla kan naturligtvis ha en dålig dag på jobbet, men med tanke på hur mycket ”Skavlan” klipper bort från varje intervju finns anledning att fundera på varför tv-programmet inte oftare kunnat landa i något av större värde. 

Det var länge sedan ”Skavlan” fastnade i sitt eget format. 

Som utomstående har motståndet mot förändring varit förbluffande att till fullo förstå och ett ok som programledaren inte lyckats bära. 

Att ”Skavlan” läggs ner först nu är flera år för sent. 

Se också:

Uppläxningen från Dolly Parton • Orden om Avicii • Misslyckade frieriet