Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin Carlsson: Otrygga villkor när metalbanden drivs som företag

Bäst men sämst betald. Slayers legendariske trummis Dave Lombardo, 48, är ett av många exempel på vad som kan hända när man saknar makt.

Dave Lombardo hoppade av Slayer 1986, precis efter att de hade gjort milstolpen "Reign in blood", för att han inte kunde försörja sig på bandet. Han var snart tillbaka, försvann igen 1992 och återvände 2001. För några veckor sedan gjorde han så en Bill Ward och facebookade brutalt uppriktigt om varför han nu plötsligt ersatts i bandet, för en turné eller kanske permanent. Detta efter att han ifrågasatt Slayers ekonomi och sin ekonomiska uppgörelse med dem.

Dave Lombardo tillhör de metalarbetare som bara blir fler och fler: de som har väldigt lite eller ingenting att säga till om. Utåt sett har han ingått i ett återförenat Slayer men i realiteten finns det tre ägare och en anställd trummis.

Hårdrocksband drivs allt oftare som vilket företag som helst och de som äger aktierna bestämmer. Bara för att en klassisk medlem är tillbaka innebär det inte att denne åter blir delägare. Tror du att Dave Mustaine gör annat än avlönar Megadeths basist Dave Ellefson, att Alex Skolnick solat sig tillbaka in i AB Testament eller att Joey Belladonna kan sjunga "I am the law" som om han är just det i Anthrax? Till och med superstjärnan David Lee Roth är internt en nolla i Van Halen-lägret, om än en snuskigt bra betald sådan.

Om man en gång försvunnit från ett band, frivilligt eller inte, måste man vara mycket attraktiv och helst sångare för att kunna få stor makt igen. Till den kategorin hör Ozzy Osbourne (Black Sabbath), Rob Halford (Judas Priest) och kanske framför allt Bruce Dickinson, som dessutom lyckades förhandla fram sin och Iron Maidens forne gitarrist Adrian Smiths återkomst.

När Dave Lombardo i en intervju 1991 beklagade sig över att vara förfördelad var hans dagar i Slayer räknade. Nu har 48-åringen satsat allt på offentlighetskortet och hoppas att det går bättre för honom än för Bill Ward och Black Sabbath i fjol. Hur det än slutar är en sak säker: Dave Lombardo är historiens mest inflytelserika trummis inom extrem metal men kommer att förbli Slayers förlorare.