Vågrät final. Efter en tvåårig världsturné gör Opeth en sista spelning till sjöss.
Vågrät final. Efter en tvåårig världsturné gör Opeth en sista spelning till sjöss.
Martin Carlsson

Opeth rundar av med Östersjöspelning

Publicerad

Opeths två år långa världsturné har nått sin final.

Men först ska de kryssa på Östersjön.

På fredag kryssar Melloboat 2013 från Stockholm till Riga och tillbaka. Det är ett progressivt sjöslag med Devin Townsend som nytillkommen gästartist i Morgan Ågrens ensemble, ett återförenat svenskt Saga, Cressida, Icecross, Trettioåriga Kriget, Änglagård, Panta Rei 2.0 och Badge. Och så huvudnamnet Opeth, som här gör årets enda framträdande för svensk publik.

 

Det är ingen tillfällighet. Arrangören Stefan Dimle, känd från skivaffären Mellotronen, har varit betydelsefull för Opeths 39-årige sångare och gitarrist Mikael Åkerfeldt.

- Mellotronen som etablissemang har varit en väldigt stor influens för mig som låtskrivare. Jag har upptäckt många genom den kanalen, från Scott Walker till Comus. Stefan satte i gång en livslång jakt på bra, obskyr musik hos mig, säger han.

 

Detta blir också finalen för världsturnén för albumet "Heritage". Åkerfeldt har fyra helt klara och tre påbörjade låtar till uppföljaren, som spelas in i slutet av året och släpps i vår.

- Vi har tittat på Rockfieldstudion i Wales där Queen spelade in "Bohemian rhapsody", avslöjar Mikael Åkerfeldt. Vi har inte bestämt oss än, men det kommer att bli ett dyrt album. Det är mycket som händer, mycket stråkarrangemang som vi inte haft tidigare.

Blir det hårdare eller lugnare än "Heritage"?

- Kanske lite hårdare, men inte death metal-hårt utan hårdrocks/heavy metal-hårt. Sedan är det många progressiva delar och mycket akustisk gitarrer men fler ondskefulla riff.

Vem producerar?

- Det gör jag. Jag älskar hur Dios "Holy diver" låter, det här tidiga 80-talsljudet där 70-talet fortfarande ligger kvar men det finns mer tyngd i hela produktionen. För tillfället är jag intresserad av att få till en liknande ljudbild, som inte är retro men det låter som riktiga instrument och har lite mer tyngd än "Heritage".

Annars är väl 80-talet det årtionde som man minst förknippar med Opeth?

- Ja, det kan man säga. Men det var under det årtiondet som man formades som hårdrockare. Det fanns en gräns strax efter 1984 då produktionerna började låta konstigt och mer syntetiskt. Men när man så här långt senare sätter på skivor som kom innan dess slås man av hur bra det låter och fortfarande som att det är riktiga människor som spelar. Jag hatar verkligen hur moderna metalproduktioner låter.

 

SKIVRECENSIONER:

 

Bombus

"The poet and the parrot"

 

 

Avenged Sevenfold

"Hail to the king"
 

 

 

Satyricon

"Satyricon"

 

Martin Carlsson
Martin Carlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag