Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin Carlsson: Socialstyrelsen har fel - och hör sen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
RAMMSTEIN LIVE. Tror socialstyrelsens utredare att de stora hårdrocksbanden lyssnar på dem?
Foto: Tomas Leprince

Vill du i framtiden kunna njuta av hårdrock live?

Läs då detta och gör din röst hörd innan det är för sent.

När jag satt i presstältet i Hultsfred sommaren 2005 kom kollegor fram och muttrade syrligt "du och ditt ljud". Allt hade kulminerat med System Of A Downs och Slayers spelningar, då man kunde stå 10-15 meter från den största scenen och föra ett helt vanligt samtal. Då var jag inte den ende som reagerade, men under många år har jag känt mig ganska ensam i kampen för ett bra och kraftfullt liveljud. Få musikjournalister har tagit frågan på tillräckligt stort allvar.

Nu är det ett helt annat ljud i skällan, nu när det kan vara för sent.

Stig Arlinger har på uppdrag av socialstyrelsen undersökt riskerna med hög ljudvolym och förordar en sänkning på bland annat konserter. Han är professor och har säkert rätt i sak, men i praktiken blir det helt fel.

Debatten har nu rasat i två veckor och du har säkert läst och hört folk säga att man måste känna musiken i kroppen också och inte bara med öronen. Att hårdrocken och utomhusarrangemang där vind och väder spelar in kommer att drabbas värst. Allt det stämmer, men det finns fler dimensioner.


Sällanbesökaren, som varje år går på några stora evenemang och dricker folköl på folkfesten, lär inte påverkas så mycket. Ingen inbillar sig väl att Rammstein inte kommer att brassa på volymen nästa gång de intar Globen eller att Metallicas ljudtekniker Big Mick tvingas hålla sig till 97 decibel på Ullevi? Det blir lite böter och ett verkningslöst hot om framtida konsertstopp.

För utomhusfestivaler, där ljudvolymen redan i dag ofta är så låg att konserter kan bli en ren pina, blir det betydligt värre. Och de allra viktigaste spelställena, alla mindre klubbar där dagens och morgondagens musikliv formas, står inför en närmast omöjlig uppgift när de höga trumljuden måste dämpas. Trummisarna blir djur i plexiglasbur, som sedan presenteras av Skansens Jonas Wahlström i morgon-tv.


För några år sedan kom förra sänkningen. Sedan dess har jag och många andra allt oftare delvis eller helt tagit ur öronpropparna så att mer ljud nått trumhinnan. Ett skadligt beteende som man ägnar sig åt bara för att få en kick och öka njutningen där och då. Musik­älskare kan på det viset liknas vid rökare. Om volymen sänks ännu mer kommer användningen av hörselskydd att sjunka ännu mer och förslaget får helt motsatt effekt.

Så ser verkligheten ut, vad socialstyrelsen än kommer fram till i sin pågående skälighetsbedömning.