Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Carlsson: Lady Gaga bereds väg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Allt som rör Metallicas "Through the never" är fascinerande. Allt utom själva konsertfilmen.

Förra onsdagen hade jag två helt olika konsertupplevelser. På en knökfull klubb brände Robert Pehrsson's Humbucker med minimala resurser av samtidens bästa classic rock och på dvd premiärvisade Metallica hur det kan se ut när man bränner 115 miljoner kronor på en konsertfilm.

"Through the never" blev ett kostsamt biofiasko i höstas, något som förvånade Metallica, men ingen annan. En film med svårtolkad handling och nästan lika lite dialog som inledningen i "Den gode, den onde, den fule" får inte många popcorn att ta ett glädjeskutt. Inte när den spelar andrafiol till det liveframträdande som den har sprängts in i.

Om man är intresserad av Metallica eller bara av vad som händer bakom kulisserna i ett gigantiskt band som aldrig har slutat att vara nyfiket är det digra bonusmaterialet på dvd:n desto mer fascinerande. Den långa dokumentären om filmens tillkomst är absolut inte lika folklig som deras omtalade in-på-livet-skildring "Some kind of monster". Jag slukar den ändå med hull och hår.

Att bygga historiens största, mest avancerade inomhusscen var ett monsterprojekt i sig och faktiskt en historia som hade kunnat få huvudrollen snarare än det som blev "Through the never". Kostnaderna skenade men det är klart att gitarristen Kirk Hammett ändå skulle få direkt livsfarliga teslaspolar som fick ljudutrustningen att krascha. Just det säger så mycket om Metallicas senaste två decennier - när den musikaliska innovationsförmågan har försvunnit skapar de i stället innovativa kringprojekt. På så vis fortsätter de att känna sig relevanta, även om omvärlden tittar på deras vansinne och skakar på huvudet.

Dagens Metallica kan faktiskt betraktas som ett teknikföretag som flyttar fram gränserna för vad som är möjligt och skapar sådant som kommer andra artister till nytta, må det vara Lady Gaga eller Rammstein.

Eller kanske Robert Pehrsson om tio år.

FAKTA

BÄST JUST NU

1 Dan Braun. Metallicas stentuffe produktionsmanager är den verkliga stjärnan i dokumentären om "Through the never".

2 Besserbitch. När var melodiös punkrock senast så bra som på den svenska gruppens debutalbum "Moments of grey"?

3 Gus G och Mats L. Det slår gnistor om Ozzys gitarrist Gus G (bilden) och Candlemass sångare Mats L i "My will be done".

-

INTE ENS NÄRA

Metallica borde ha slängt med hela konserten utan avbrott på dvd:n.