Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Familjer på äventyr" är något annorlunda

"Familjer på äventyr" är precis vad det heter.

Intressant och ambitiöst är det också.

Bäst och Sämst

Bäst: Alldeles underbar vinjett till "Familjer på äventyr" i SVT.

Sämst: "Farmen" i TV4 är tillbaka med 3458 nya avsnitt.

På webb-tv...

ser jag andra delen av "Sveriges skidhjältar" och laddar för VM i Falun.

www.svtplay.se

På torsdag startar säsong sju av den påfrestande och osannolikt långlivade serien "Familjen Annorlunda" i TV4. Programmet handlar inte alls om familjer som gör något annorlunda; tvärtom går det ut på att familjer med ovanligt många barn gör extremt vanliga saker. Höjdpunkten i ett avsnitt kan vara att få se hur det går till när man handlar mat, bakar äppelpaj eller beställer mat på restaurang.

Då bjuder SVT:s nya dokumentärserie "Familjer på äventyr" på riktigt annorlunda. I sex avsnitt får vi följa fyra familjer som lämnat Sverige för att på olika sätt uppleva något annat. Första delen handlar mycket om att etablera berättelserna och bakgrunden till familjernas val, men det blir ändå spännande redan från start.

När vi kommer in i familjen Hammarbergs vardag har de redan seglat ett varv runt jorden med sina ganska små barn. Mer än tre år har passerat sedan de lämnade hamnen i Malmö - barnen har aldrig sovit i sängar - och nu planerar familjen sin hemfärd. Familjen Hoelstad är i ett annat skede och ska precis flytta till Nya Zeeland. Både barn och föräldrar har många tankar och känslor kring det stora steget, och som tittare får man komma riktigt nära.

Den klart starkaste scenen i premiäravsnittet är när pappan Ola Birgersson, som bott i Brasilien i tolv år, berättar om hur det var att ta avsked av dottern när hon som sjuåring hade hälsat på honom för första gången. Skrikgråten i duschen när han kom hem från flygplatsen, ångesten och ifrågasättandet av det egna livsvalet - det plågsamma minnet går rakt genom rutan.