Både Carolina Gynning och Carina Berg har talat öppet om ätstörningar och pressen att vara smal som programledare. Foto: Christian Örnberg
Både Carolina Gynning och Carina Berg har talat öppet om ätstörningar och pressen att vara smal som programledare. Foto: Christian Örnberg
Malin Roos

Sluta svälta er, TV4-tjejer

Publicerad
Uppdaterad
En särskilt god jul önskar jag alla tjejer på TV4.
Hoppas ni kan glömma widescreen i helgen och unna er en bit kalvsylta.
I förra veckans Fredag var Jessica Almenäs inne på det som vi alla har sett och tänkt.
Om en vikthysteri i tv-branschen som fullständigt skenat.
- Jag kände att jag var tvungen att banta, många tjejer som jobbar på TV4 är ju 34:or, sa Jessica och förbannade bredbildsformatet, som gör att man ser tjockare ut i rutan.
34. Det är samma storlek som jag köper till min tolvåriga brorsdotter i julklapp.
Och ni som tycker att Carina Berg har sett tiny ut när hon har vinglat runt på isen i "Stjärnor på is", ska veta att hon är ännu spädare i verkligheten.

Det senaste året
har förutom Carina Berg, kollegorna Carolina Gynning, Jenny Östergren och Sofia Rågenklint berättat om sina (tidigare) ätstörningsproblem.
Att som tjej prata om andra tjejers vikt, är att be om stryk:
- Du är bara avundsjuk, ditt fetto. Du skulle behöva gå ner några kilo själv.
Och så må det vara.
Jag är inte heller immun.
Jag har ångest varje måndag när jag ska vara med i sportpanelen i "Nyhetsmorgon" (hmm, sitter inte den här tröjan lite väl tajt över ryggen, visst har de en kamera lite bakifrån?)
Fåfänga är en allmänmänsklig drift och jag förstår att det är ännu viktigare att se snygg ut när man jobbar med tv.
Men när Carolina Gynning säger: "Jag kan inte räkna alla tjejkompisar jag spytt tillsammans med", så inte bara glorifierar hon, utan normaliserar ätstörningar.

Anorexi och bulimi blir en cool livsstil att se upp till, snarare än ett medicinskt tillstånd.
Så snälla snygga tv-tjejer.
Om ni måste svälta er och spy.
Så gör det i smyg.
Försök åtminstone låtsas att det är sjukt.
God jul alla!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag