Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Roos

Roos: Ett upprop mot stereotypa kroppsideal

Hon förekommer sin egen poäng och säger "Adele".

Ja, det finns sångerskor som inte är smala.

– Det är det som är problemet, du kommer bara på en.

Jag minns när jag såg Seinabo Sey framföra "Younger" på P3 Guldgalan, den nytända stjärnan kom in och ägde hela världen, och rösten! Rysningarna.

Själv tänkte hon på annat där på scen; att håret inte skulle täcka hennes armar.

– Jag har alltid känt att min kropp är under ständig attack, säger Seinabo Sey.

Om man tror att man ska få en rosafluffig framgångsaga om sångerskan som blev frimärke, så är Seinabo Seys Sommar snarare ett upprop mot stereotypa kroppsideal, marginalisering och rasism, som har förföljt henne sedan barndomens Halmstad hos mormor Linnea.

"Bor man i hydda i Afrika".

"Haha, pennan fastnar i Seinabos hår".

Seinabo Sey ger lyssnarna en "Guide till ensam brun flicka i Sverige", upplyser om att Afrika består av 55 länder, att hår som hennes ska kammas med bredtandad kam och att ensam brun flicka i Sverige aldrig aldrig ska tolerera att kallas "neger".

– Inte negerboll, inte negress, inte neger-något.

Det är kämpigt att höra Seinabo Sey, som när hon ska göra debut i amerikansk teve inför miljoner tittare i Conan O`Briens talkshow och får kommentaren "Du vet att man ser större ut i vitt va?".

Fy fan.

Rysningar, annan slags.

För att hon har rätt.

Men också för att hon medger att missilerna oftast är och har varit ivägskickade av henne själv.

Seinabo Sey berättar att hon har bantat sedan hon var 13 år, att hon stal Xenical, ett aptithämmande läkemedel från sin mormor, för att gå ner i vikt.

– Det här är vad som händer med en flicka som aldrig någonsin får se sin egen kropp representerad i samhället.

På ett sätt är det sorgligt att landets mäktigaste bluesdrottning ska behöva ta sin tid i radion för att prata om sin kropp.

Men det gör hennes röst ännu större.

Programmet

INLEDNINGEN -

Seinabo Sey berättar att hon väger ungefär 100 kilo, hon lovade sig själv att sluta kolla på vågen när den stod på 96.Gör klart att det kommer att handla om kultur och kropp.

KÄNSLORNA -

När hon räknar upp, Maliza "med pappa från Sverige och mamma från Mocambique", Klara "med pappa från Etiopien och mamma från Sverige, och bara fortsätter med namn. "Vi är här och vi vill att du hjälper oss fri", är det hela sommarens kanskestarkaste.

SKRATTEN -

Det avväpnande sättet på vilket hon drar "Guide till ensam brun kvinna i Sverige" kunde nog smilas åt, men det Sey pratar om är alltför viktigt för att skrattas bort. Hennes "Sommar" borde lyssnas på i klassrummen och diskuteras i workshops.

MUSIKEN -

Hon blandar snyggt från sina två världar, Sverige och Gambia. Älskar att hon spelar sin pappa Maudo Seys låt, "They Dont Talk".

AVSLUTNINGEN -

Hon ber om en tjänst, eller tre. "Stå upp för mig när någon kallar mig neger", "Lär dig att se mig som en hel person" och "ifrågasasätt mig när jag kritiserar färgen på mitt eget skinn".

LÅTLISTA

Supermagic Mos Def

They Dont Talk Maudo Sey

Vilja Bli Oskar Linnros

Cleva Erykah Badu

Malcolm JaQe, Marcus Price

I Kendrick Lamar

Monument Robyn, Röyksopp

Like a Man Spice

Dream II BJ the Chicago Kid

What Can I Say (for Millicent) Van Hunt

Bitch Better Have My Money (BBHMM) Rihanna

One Away Ticket - Luciano