Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Malin Roos

Malin Roos: Därför älskar vi bokmässan

"Det skrivs åt helvete för mycket böcker", lär Jan Guillou ha sagt.

Aldrig blir det så tydligt som under denna gigantiska kulturella firmafest i Göteborg.

Fyra dagar, 100 000 besökare, noll syre och författare som tävlar om vem som har längst signeringskö på dagen och flest hangarounds i baren på natten.

Här är sju skäl till varför folk och författare älskar Bokmässan - egentligen.

1. Höra Björn Ranelid mässa

Han har varit på Bokmässan 25 gånger, han har gjort 250 framträdanden, förra året "persade" han med 13. Han skriver 200 autografer på en dag och har en publik från sex år till 100. Han har varit med i alla de stora tv-programmen, han skriver i "ett rus utan droger". All denna information får man under två minuters samtal med Björn Ranelid. Det är väldigt underhållande. Att ta chansen och prata med "Ranis" på Bokmässan är ett måste, men vänta dig ingen motfråga.

 

2. Gnussa GW

Kissa är inte att tänka på, så egentligen bara bra att kaffet smakar skit. Att förflytta sig tjugo meter tar en kvart, väl framme är seminariet fullt. Svetten du torkar ur pannan är inte din utan den volyminösa farbrorn bredvid som pressar sig fram till Leif GW Persson för att säga att han "älskar honom i Veckans brott" och "också har opererat höften". Men gillar man närhet är Bokmässan ett ypperligt tillfälle, när annars får man chans att trycka sig mot Ernst Kirschsteiger?

 

3. Dricka vin ur platsmugg

Ni vet hur det brukar raljeras över folk som ska på charter och börjar resan med en stor stark på Arlanda. Uuu. I de kulturella salongerna däremot, HELT okej. I samma sekund som mässan slår upp portarna rinner det röda vinet till, sen sippas det dagens lång. För så gjorde Strindberg. Gutår! Gutår!

 

4. Gratis är gott

Titta, en tygpåse med en fisk på! Vad fan ska jag med den till? Spela roll, den är ju GRATIS. Och här, ett stycke lufttorkad gris, blir perfekt ihop med kolan från bjudskålarna hos Norstedts. Gratis är gott. Det tycker yrkesskribenterna också. Minns fortfarande författarinnan som stoppade handväskan full med Delicato-bollar förra året.

 

5. Mäta snoppar

Udda nog finns det litteratörer som tycker att det är besvärligt att träffa sina läsare och ÄNDÅ är på Bokmässan, de är rockstjärnan som bjuder på två sekunder av sitt liv.

Men för de flesta författare är bokmässan stenhård tuppfight, vem säljer mest, vem har längst kö (alltid Jan Guillou och Leif GW Persson)? Alla har sina egna sätt att räkna och när en trave är slut kan du lita på att det hörs över sorlet.

Som när Camilla Läckberg och Per Morberg möttes förra året.

– Jag har sålt 1 miljon böcker, sa Per.

– Jaså, jag har sålt 12 miljoner.

– Men du har inte sålt 750 000 liter vin.

Hashtagg: Snoppmätning.

 

6. Häng i baren på Park

Ordet "boksmälla" som drabbar landets författarelit första måndagen efter sista helgen i september är inte ett skämt.

När dagen är slut fortsätter festen enligt traditionen i baren på hotell Elite Park Avenue, där kulturens högdjur fortsätter att jämföra framgångar över en stänkare. Mer In vino veritas för varje glas.

Det är också här men ser vem som är Bokmässans kung för året.

Som den gode Bo Strömstedt konstaterade: ena året hade Jan Myrdal störst sällskap, nästa var Anders Ehnmark kung i baren och Myrdal ute. Det går fort.

De senaste åren har det också blivit en sport att spela på vem den gifta Mr X ska smyga hem med den här gången.

 

7. Böcker

Man kan köpa böcker på Bokmässan också. Tre pocket för en hundring.