Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Roos

Collin: En hisnande kärlekshistoria

Bilder ur dokumentären om Guld-GretaFoto: SVT

För över 100 år sedan tog en svenska guldmedalj.

Att det kan vara så intressant är tack vare den fina dokumentären.

Bäst&Sämst

Bäst: "Berg & Meltzer på Hawaii" i Kanal 5.

Sämst: Att Aschberg är tillbaka och tjafsar i TV3.

Webbtv: Netflix-serien "Love" är knasig, drogliberal och skruvad. Judd Apatow som ligger bakom "Girls" gör denna och vissa likheter finns, fast här utspelar sig relationsdramerna i Los Angeles. Gillian Jacobs är strålande i huvudrollen. Netflix.com.

Det är i ett nostalgins skimmer som dokumentären ”Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria” verkar. Men det är inget fel i det. Filmen som inleds i ett fattigt Stockholm på 1910-talet fungerar upplysande men också underhållande med tanke på de många fina arkivbilder som har klippts samman till en historia bortom själva sportinsatsen. Huvudrollen bärs av Greta Johansson, en arbetarflicka som bodde med familjen i Eldkvarn-huset där pappan arbetade. På fritiden begav hon sig till Strömbadet och övade på simhopp. 1912, när olympiska spelen hölls i Stockholm, vann hon guldmedaljen som första kvinna i grenen. Efter sin vinst, fick hon ta emot medaljen av kungen och erhöll en stor vandringspokal. När hon sedan satte sig på spårvagnen hem till Eldkvarn med sin stora, gyllene pokal tänkte hon att andra människor måste tänka att hon var en springflicka åt en guldsmed.

 

Men filmen handlar lika mycket om en kärlekshistoria till simhopparen Ernst Brandsten, som hon svärmade med sommaren efter OS-vinsten. Två år senare hoppade den fortfarande tonåriga Greta på en båt till USA och emigrerade. Där arbetade hon på Stanford university som simtränare tillsammans med sin man och levde ett långt och lyckligt liv.

 

Det är en svindlande historielektion som det bjuds på. Grundbulten är Gretas liv, men fattig-Sverige, den svensk-amerikanska andan, första världskriget och livet som invandrare i USA skildras skickligt med hjälp av Gretas och hennes syskons liv. På många sätt är det en familjekrönika som tecknas och den är väl värd att ses.