Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Collin

Thåström är lika relevant som alltid

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Thåström på Peace & Love får fyra i getingbetyg.
Foto: Malin Collin
"Thåström är fullständigt tidlös", skriver Malin Collin.
Foto: Malin Collin
”Kort biografi med litet testamente” blev en storslagen final.
Foto: Malin Collin
Thåström är bäst när han tar rollen som berättare.
Foto: Malin Collin
Runt 16 000 åskådare hade tagit sig till scenen.
Foto: Malin Collin
Expressens nöjeskrönikör Malin Collin recenserar Thåström på Peace & Love.
Foto: Malin Collin
1 / 7

Thåström är fullständigt tidlös.

Men samtidigt lika relevant som alltid.

Dalakvällen har börjat mörkna och Peace & Love-festivalens tyngsta bokning stiger på scenen i svart hatt, svart skjorta och med sina karaktäristiska handrörelser när ”Körkarlen” dundrar i gång.

Blicken är inåtvänd men när han greppar mikrofonstativet uppstår en skjuts av elektricitet – en närvaro utan att vara insmickrande.

Redan som andra låt kommer ”Var e vargen” vilket är i överkant publikfriande (och med en bas så tung att man överväger att uppsöka vårdcentral efteråt), men så är vi på festival också. 

Det mest förbluffande med Thåström är att han inte stagnerar eller går på rutin. 

I hans ålder är det inte sällan det uppstår comebacks, återföreningar eller bara en äldre man som åker runt och spelar gamla hits från sin egen storhetstid. 

Det har aldrig hänt Thåström, för han har lyckats hålla sig samtida ända från sina första ackord i ”Ung och sänkt” fram till otroliga ”Bluesen i Malmö” som framförs tung och maffig.

Bara det att damma av ”Alla vill till himlen” och göra den så tung så det börjar dofta Peace, Love and Pitbulls över den är roande.

Thåström vankar av och an på scenen. Det är ingen pratkvarn vi talar om. Han tackar ett par gånger och sedan räcker det. Han tar oss ömsom genom bredbent blues (som man inser att man plötsligt tycker om, fast man egentligen inte gillar blues) i roadtrip-låten ”Old point bar”, via oron i ”Alltid va på väg” och tyngden i ”Karaokebaren”. 

Kanske tycker jag som bäst om Thåström när han tar rollen som berättare och fortsätter vers efter vers med en underbar historia och rösten har huvudrollen medan bandet bara matar på i bakgrunden som i ”Ner mot terminalen”. Bäst i den genren är mästerverket ”Kort biografi med litet testamente” som också blir en storslagen final.


Om konserten – så många getingar får den

Peace & Love, Borlänge

Publik: C:a 16 000


Vem: Joakim Thåström, 61, slog igenom med Ebba Grön 1979 och har sedan dess blivit en av Sveriges mest älskade och mytomspunna artister i Imperiet, Peace, Love and Pitbull och som soloartist. Lever med nygamla kärleken Amanda Ooms och har fått mängder av priser, senast en grammis för ”Årets rock”. 


Vad: I höstas släpptes albumet ”Centralmassivet” (som mestadels spelats in i legendariska Hansastudion i Berlin) och under den otroligt hyllade vinterturnén i Norden såldes nästan 100 000 biljetter. Nu har sommarturnén premiär i Sverige.  

LÅTLISTA

”Körkarlen”


”Var e vargen”


”Bluesen i Malmö”


”Beväpna dig med vingar”


”Men bara om min älskade väntar”


”Ingen sjunger blues som Jeffery Lee Pierce”


”Karaokebaren”


”Ner mot terminalen”


”Old point bar”


”St Ana katedral”


”Jag är en idiot”


”Centralmassivet”


”Alltid va på väg”


”Alla vill till himlen”


"Kort biografi med ett litet testamente"