Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Collin

Sabina Ddumba berättar en historia om familjekärlek

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En mamma som lämnade familjen. 

Och en pappa som hyllas ordentligt. 

Sabina Ddumba tecknar en uppväxtskildring som skiljer sig från Svensson-livet, men ändå i allra högsta grad är en historia om familjekärlek och utmaningar. 

Nog vet vi vid det här laget att Ddumba har en fantastiskt sångröst och att hennes 24-åriga liv har kantats av svårigheter efter ”Så mycket bättre” och hitsen på Spotify. 

Men att höra om hur hennes mamma började åka tillbaka på semester i Uganda i Ddumbas barndom allt oftare och familjen vinkade av på Arlanda till att hon som åttaåring inser att mamman har bosatt sig där på heltid, blir drabbande. Om mammans svek har gjort Ddumba till den hon är i dag på gott och ont, har hennes far däremot funnits där konstant. Mannen som flydde Idi Amin på 70-talet efter att han lyckats fly med sin teatergrupp strax innan sin egen avrättning, blir huvudpersonen i detta sommarprat. Han tog hand om alla barnen i fyran i Fisksätra utan för Stockholm och arbetade på Patent- och registreringsverket när han inte spelade teater. Hans livshistoria är så otrolig att den faktiskt blev en dokumentär i början av 00-talet. Det var egentligen först då Ddumba förstod att hans upplevelser var helt sanna. 

Hennes kristna skolgång i har gett henne en grundtrygghet och det är en mogen och inspirerande artist som analyserar sin uppväxt med imponerande distans, trots sina unga år. 

Jag gillar att hon gör sommarpratet i ”talform”. Alldeles för många sommarpratare läser högtidligt upp ett manus. Det gör Sabina också givetvis, men hon får in ”typ” och ”liksom” också. Det känns spontant och nära – som att hon i stunden berättar sin historia. 

Lyssna inåt, följ magkänslan och hjärtat. Det är Ddumbas sätt att leva och arbeta. 

Det låter kanske klyschigt, men det är ett fina tips till de flesta av oss. SABINA DDUMBA, 24, SÅNGERSKA, LÅTSKRIVARE.

INLEDNINGEN

Sabina Ddumba känner inte sin farmor, trots att hon står sin far så nära. Det blir tydligt för henne när hon besöker Uganda igen för första gången på länge. Effektiv kontrast till hennes liv hemma i Sverige och omedelbart intresseväckande. 


KÄNSLORNA

Programmet är otroligt känsloladdat med sin vackra kärlek till pappan och musiken samtidigt som sveket från mamman som lämnade familjen finns kvar som ett varigt sår som aldrig verkar läka. Modigt att prata öppet om det när man är mitt i en olöst konflikt. 


SKRATTEN

Det är roligt när hon härmar sin pappa, vilket också ger en intim inblick i familjelivet och uppväxten. Det märks att Ddumbas pappa är skådespelare, för Sabina själv agerar också bra. 


MUSIKEN

Jag älskar hur hon blandar afrikanska artister med Beyoncé och pappans eget val: ”Sweet home Alabama”. 


AVSLUTNINGEN

En varm och kärleksfull hyllning till sin far där hon ser sig själv som honom, men en uppgraderad version. Berörande och fint.


LÅTLISTA

”Hi” (Erykah Badu), ”Maradona” (Niniola), ”Father father” (Laura Mvula), ”Hard knock life” (Jay-Z), ”Don’t forget them” (Consequence), ”Sweet home Alabama” (Lynyrd Skynyrd), ”Daddy lessons” (Beyoncé), ”I’m not my hair” (India.Arie), ”Can’t take my eyes of you” (Lauryn Hill), ”I owe you nothing  (Seinabo Sey), ”Trick me once” (Kelis), ”Never would have made it” (Teyana Taylor).