Johannes Anyuru sommarpratar i Sommar i P1. Foto: Foto: Hans Alm
Johannes Anyuru sommarpratar i Sommar i P1.  Foto: Foto: Hans Alm
Malin Collin

Rörande och poetiskt av Johannes Anyuru

Publicerad

Så sent som i vintras släppte poeten och författaren Johannes Anyuru boken ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” som handlar om ett fiktivt terrorattentat i Göteborg. 

När terrorattentatet i Stockholm den sjunde april ägde rum, blev han nedringd av medier som ville ha med honom i debatten som följde. 

Efter mycket tvekande valde han att skriva i Dagens nyheter. 

För det är mer problematiskt än vad man kan tro att stå upp för sig själv som muslim i Sverige. Särskilt efter terrorattacken. Lägg då till vårt politiska klimat just nu där vi har ett parti med rötterna i djupaste rasism som är ett av landets största och nynazisterna tillåts delta i Almedalen. Har Sverige någonsin varit lika polariserat och samtidigt lika upplyst? 

Johannes Anyurus röst blir väldigt viktigt – speciellt med tanke på den underklassförklaring han gör. För vem är det som kör våra bussar, tar hand om våra gamla och städar våra hem? 

Språket är poetiskt och ytterst genomarbetat. I varje formulering finns en större tanke. Det kan nog göra en del avskräckta. Anyurus sommarprat kräver en del av lyssnarna, men om man slår på hjärnan i semestertider, får man också mycket ut av de vackra meningarna och deras underliggande betydelser. 

Likt en roman är sommarpratet uppbyggt av parallella historier med sjunde april som utgångspunkt. Men om och om igen återvänder han till scenen i sitt hem där han kärleksfullt vaggar sin lilla sjumånadersbebis. 

Det är ett rörande och effektivt berättargrepp. 

Poängen i programmet är tacksamheten över att det fortfarande är fred. 

Aldrig har jag känt mig mer rädd för motsatsen.

MALIN COLLIN

JOHANNES ANYURU, 38, POET OCH FÖRFATTARE

Inledningen 

Anyuru beskriver en vårdag i Göteborg hur han kommer hem efter en bön på gambiska föreningen och möts sedan av rubrikerna att ett terrorattentat har ägt rum i Stockholm.

 

Känslorna 

Det är knivskarpa formuleringar snarare än bultande hjärta, men mest obehagligt är när hans far varnar honom för att prata om offentligt om sin religion på grund av samhällsklimatet.

 

Skratten

Programmet handlar om djupaste allvar förutom när Anyuru brukade använda koranen som vikt för sina sit ups då den var lägenhetens tyngsta föremål innan han blev muslim. 

 

Musiken

Här hittar vi äntligen motsatsen till Ledin och Gyllene tider-låtar. Det är jazz för de kräsna och smal musik som genomsnittet aldrig hört talas om. Modigt, kul och utbildande. 

 

Avslutningen

”Det är fortfarande fred” är formuleringen som dröjer sig kvar längre efteråt. 

 

LÅTLISTAN

Arête (Brambles), Turiya And Ramakrishna (Alice Coltrane), Transportation (Julia Kent), Martoli Bridge (Nils Petter Molvaer), Don’t let me be misunderstood (Nina Simone), Unkerich (Bohren & der club of gore), Sarajevo (Max Richter), Diarabi (Amy Koita), Heather (Billy Cobham), All thing to all men (The cinematic orchestra).

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag