Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Collin

Passionerat om pengar och räntor

Birgitte Bonnesen. Foto: / Sveriges Radio

Att snacka om 30 års jobb på bank låter måhända som nyckeln till en en god eftermiddagstupplur under semestern, men det hade varit konstigt om danskfödda Birgitte Bonnesen, koncernchef och vd på Swedbank inte hade tagit upp ämnet.

Visst kunde bankanekdoterna kunnat ha kortast ner något och dunka i ryggen-stämningen när det gäller bankväsendet blir nog bra PR för denna bespottade institution. 

Behållningen blir Bonnesens roliga iakttagelser av kulturskillnaderna mellan Danmark och Sverige. Där svenskar dukar upp smörgåstårta och cider när något ska firas, löser man alla problem i Danmark med smörrebröd och en stor stark. Det ger en djupare förståelse för hur svårt det faktiskt kan vara att integrera danskar med svenskar trots att vi verkar vara ungefär samma skrot och korn. Det ger i sin tur en större ödmjukhet kring hur otroligt knasiga vi är i Sverige i andras ögon, vilket i teorin borde ge ännu fler kulturella krockar i vårt samhälle än vad som redan finns. Det måste te sig märkligt för alla utom svenskarna själva att vi gärna lägger semestern på att sitta i en spartansk stuga i skogen flera veckor utan grannar – och gilla det.

Det är ett klassiskt sommarprogram: ett charmigt potpurri av små anekdoter om Danmark under andra världskriget och rekommendationen att passa på att resa med barn. Trots att bankpratet är en smula trist är ändå programmets mest spännande del när hon redogör för hur Lehman Brothers gick omkull. Hon gick ner fem kilo på tre veckor av oro. 

Så finns det något uppfriskande för sällan hör man människor prata så passionerat om pengar och räntor.

MALIN COLLIN

BIRGITTE BONNESENS SOMMARPRAT I P1

Inledningen 

Hon ska köpa ett radhus till sig och sin lilla son och får avslag på banklånet för att hon är ensamstående mamma. I efterhand inser hon att det handlade om för lite sparande. Det blir tydligt att det ska handla om bank i programmet.

 

Känslorna

Det är ett professionellt program och det har säkert sina anledningar. En koncernchef vill kanske inte hänga ut hela sitt privatliv till hela arbetsplatsen. 

 

Skratten 

Det är lite dråpligt att höra hennes uppfattning om svenskarna när hon flyttade hit 1987, men det är knappast ett humorprogram. 

 

Musiken

Bonnesen verkar tycka om musik med tanke på alla konserter hon har sett. Men jag efterlyser fler  danska låtar för att få mer insyn i Danmark. 

 

Avslutningen

En lång anekdot om ett lyckat men snårigt samarbete med banker i Baltikum avrundar. Det är hoppingivande på ett torrt sätt.

 

LÅTLISTAN

Don’t worry, be happy (The Overtones), Born to run (Bruce Springsteen), Euphoria (Loreen), Barndommens gade (Anne Linnet), Konsert för piano & orkester nr 2 C-moll (Svjatoslav Richter), A head full of dreams (Coldplay), Inspector norse (Todd Terje), Walking on sunshine (Leona Lewis), Don’t stop me now (Queen), Can’t stop the feeling (Justin Timberlake), Boogie wonderland (Earth, Wind & Fire), Fanfare for the common man (Emerson Lake & Palmer), Happy (Pharrell Williams), Welcome to my country (Brainstorm).