Malin Collin

Manuset verkade ha skrivits i ren panik

Publicerad

Ingen tog hem något riktigt storslam.

Och manuset verkar ha skrivits i panik kvällen innan.

Har Grammisgalan spelat ut sin roll?

Det var en kväll av förväntningar. Kent, som tog död på bandet i december, skulle hyllas. Men av fem möjliga pris, gick de bara hem med två. Nu råder det ingen brist på tidigare Grammisar för bandet, men det hade kunnat sluta lite mer storslaget. Anna Ternheim gjorde en fantastisk version av Kents ”Kärleken väntar”, men annat kunde man inte förvänta sig av mästarinnan som tidigare gjort en cover på ”Shoreline”.

Däremot hoppades jag på en mer underhållande och mäktig Kent-hyllning i form av flera artister som tolkade deras låtar på ett oväntat sätt.

Men att hoppas på det var onödigt. Nu kan jag inte komma på en enda anledning till varför jag har gnällt på Gaygalan eller ens Guldbaggegalan förut. Där brukar ju finnas manus, humor, yviga nummer och överraskningar.

Grammisgalan verkar ha panikplanerats i sista sekund. Tomas Alfredson började skämta om att säga fel namn när han delade ut pris, som en blinkning till Oscarsgalans miss.

Låt gå.

Men när ytterligare ett par andra prisutdelare kommer med samma skämt blir man ursinnig som tittare eftersom ingen verkar ha tagit ett möte innan direktsändningen för att undvika denna typ av pinsamheter.

Då får man vara tacksam för superstjärnan Zara Larsson som valsar upp och äger scenen i sitt tacktal för Årets artist. Och hur mycket man än saknade Laleh på plats, var det ett hyfsat tröstpris att hon satt med på livelänk och tackade för sina Grammisar.

Höjdpunkten var Frida Hyvönens pampigt framförda ”Sjön” med harpa och flygel. Men när hon sjöng den mörka textraden ”Äldspojken Johansson föll ihjäl sig i dag” börjar jag nästan önska att det var jag som kunde få falla ihjäl mig för att slippa se resten av programmet.

Om Grammisgalan ska fortsätta kalla sig ”Sveriges viktigaste musikpris”, bör de också göra en gala som har högre ambitionsnivå än en högstadiekabaré.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag