Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Collin

Malin Collin: Så långt ifrån ålderskrisen som det går

Lotta Enberg vågar kliva ut ur den ängsliga medelåldersmallen - något som ger Expressens krönikör Malin Collin hopp om sin egen framtid.

Kvinnor över 50 år måste klä sig efter sin ålder - annars tror man att de har en ålderskris.

Eller så rakar man av sig halva håret och struntar i vad folk tycker.

INSPIRATÖRER

1 Susan Sarandon, 67. Går sin helt egna väg och öppnar en pingisklubb i New York. Hon fortsätter sin filmkarriär samt är tillsammans med en 30 år yngre man.

---

2 Sylvia Vrethammar, 68. Vägrar bli mindre glamourös med åren. Uppenbarligen kan man fortsätta vara urhet och charmig i hela sitt liv.

---

3 Lily Tomlin, 74. Skådespelaren som har engagerat sig i feministiska frågor och som just gifte sig med sin partner sedan 42 år tillbaka, författaren Jane Wagner.

Efter nyår bestämde Lotta Engberg sig för att raka av håret på ena sidan av huvudet - en så kallad "sidecut".

Ingen hade lyft på ögonbrynen om hon hade varit 25 år, men Lotta är 50 och då drabbas en massa förståsigpåare som kommenterar på hennes Facebook-sida av panik.

Så där kan man väl inte se ut i hennes ålder?

Jo, det är precis det man kan.

Det var väl en sak när det fortfarande var 1975 och kvinnorna över 50 hade fötts på 1920-talet och blivit vuxna under andra världskriget. Det är väl klart att de bar kappa och handskar och fick håret lagt hos frisören.

Men nu är det 2014 och jag ber om en modemässig framåtrörelse.

Det är oviktigt att recensera huruvida Lottas nya frisyr är snygg.

Det enda jag ser är nämligen en 50-årig kvinna som struntar i konventioner och gör exakt som hon vill.

Dagens kvinnor som är över 60, växte upp med The Beatles, dansade till Abba under diskoeran och samtidigt pågick en brinnande kvinnokamp. Det är orimligt att kräva att dessa kvinnor skulle fösas in i en modemässig "Mad Men"-era och klä sig i vadlånga kjolar och Ecco-skor för att det "inte passar sig" med jeans och glittriga toppar.

Det är lika orimligt som att be Madonna, 55, ta det lugnt och klä sig för sin ålder. För vad betyder ens det i dag?

Det är alldeles för lätt att avfärda kvinnor som går utanför mallen som ålderskrisande. Det är att frånta dem rätten till ett fritt val och reducera deras handlingar till något patetiskt. Det är en effektiv härskarteknik, för vem vill vara över 50 år uppfattas som patetisk?

Jag vill vända på detta. De som vågar gå utanför den ängsliga medelåldersmallen är inspirerande. Sedan spelar det ingen roll om det innebär att man rakar av sig halva håret eller klär sig i tajta spetsklänningar som Madonna.

Alla som bryter mönstret, ger mig ett hopp om min egen framtid.