"Kevin Spacey kommer ut som gay på det solkigaste sättet någonsin", skriver Malin Collin. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN"Kevin Spacey kommer ut som gay på det solkigaste sättet någonsin", skriver Malin Collin. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
"Kevin Spacey kommer ut som gay på det solkigaste sättet någonsin", skriver Malin Collin. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Expressens Malin Collin. Foto: YLWA YNGVESSONExpressens Malin Collin. Foto: YLWA YNGVESSON
Expressens Malin Collin. Foto: YLWA YNGVESSON
Malin Collin

Kevin Spacey kommer ut på solkigaste sättet någonsin

Publicerad

Hur vänder man anklagelser om ett övergrepp mot barn till en pr-framgång?

Fråga Kevin Spacey.

Han kommer ut som gay på det solkigaste sättet någonsin.

I alla år som den firade skådespelaren Kevin Spacey har varit verksam, har han också vägrat kommentera rykten om sin sexualitet. I intervjuer har han sagt att han drar ett tydligt streck mellan sitt professionella liv och det privata. 

Det har han rätt till och om han hade valt att komma ut förra året, hade det bara varit ett starkt och modigt beslut.

När han nu – 58 år gammal – kommer ut som gay verkar det handla om att lägga ett pr-skynke över ett övergrepp.

I kölvattnet av #metoo klev nämligen skådespelaren Anthony Rapp fram och delade med sig av en traumatisk upplevelse när han som 14-åring ska ha antastats sexuellt av den 12 år äldre Kevin Spacey. 

Efteråt var Anthony Rapp tyst.

Men frustrationen blev större för varje år.

Därför valde Rapp att berätta om händelsen nu när debatten om sexuella övergrepp är så aktuell.

Det är också nu som Kevin Spaceys pr-maskineri rivstartar motorn och börjar jobba för högvarv. En lång text kablas ut på Twitter. 

Vid första anblick verkar det som att Spacey ber om ursäkt.

Men i själva verket förmedlar han att han inte minns händelsen, skyller på alkohol och ber om ursäkt om det verkligen nu är så som Rapp har uppfattat situationen. 

 

LÄS MER: Kevin Spacey anklagas för trakasserier mot 14-åring

 

Med andra ord tar han inget eget ansvar för händelsen.

Det är både fegt och självupptaget. 

Kevin Spacey flyttade i stället fokus.

I decennier har amerikanska medier försökt få Spacey att prata om sin sexuella läggning. 

Han har vägrat. 

Det smartaste Spacey och hans pr-team kunde göra just nu var att ta till sitt tuffaste vapen: att komma ut.

Då kommer han runt den usla publiciteten efter Rapps anklagelser.

Omedelbart efter Spaceys öppna brev började amerikanska medier rapportera om händelsen i rubriker som ”Kevin Spacey kommer ut som homosexuell”.

Men vänta, det var ju inte det som allt handlade om. 

Nyheten var ett påstått övergrepp mot ett barn.

Inte ens Spaceys helgalna (och bisexuella) karaktär Frank Underwood i ”House of Cards” skulle kunna hitta en mer raffinerad lösning. 

Nu säger det amerikanska gaycommunityt stopp. De upprörs av att Spacey gömmer sig under HBTQ-flaggan i detta läget. Röster höjs kring hur hårt folk har jobbat för att bli av med fördomar kring homosexualitet och många anser att Spacey förstör deras arbete.

Jag undrar hur Anthony Rapp mår nu när han vågade berätta vad som hände honom medan Kevin Spacey tar över scenen och riktar strålkastarna åt ett annat håll. 

Skäms på dig, Kevin Spacey.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag