Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Collin

Han pratar om planeten och hur vi ska rädda den

Magnus Carlson sommarpratar i P1.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Man förväntade sig ett par decennier av popstjärneanekdoter av Magnus Carlson.

Men programmet handlar om hur vi ska vi rädda planeten.

Jag lyssnar på detta sommarprogram med alla fönster i lägenheten öppna, halvklädd och med immigt ett glas isvatten framför mig. Ändå är jag nästan levande bränd av tropikvärmen och googlar enbart vegetariska recept. 

Jag är livrädd.

Då kliver Magnus Carlson in på sin 50-årsdag och pratar inte ett dugg om vilda turnénätter i bandet Weeping willows. Han pratar om klimatet, planeten och hur vi ska rädda den.

Carlson lägger upp det på ett sätt som inte rimmar med vanliga sommarprogram. Han gör i princip en dokumentär om klimathotet och hur vi ska kunna bli bättre medborgare. Till sin hjälp har han en rad forskare, experter och sakkunniga. 

Först ut är tidigare SVT-meterologen Pär Holmgren som intervjuas på telefon och förklarar det märkliga högtrycket som legat över Sverige hela juli. Det verkar vara början på slutet. 

Snart kan man förlänga odlingsperioden i Sverige och få kortare vintrar. Det låter ju positivt. 

Tyvärr kommer delar av Afrika, Mellanöster och Sydamerika vara helt obeboeliga på köpet. 

Det är direkta domedagsprofetior som förmedlas. 

Jag blir ännu mer livrädd. 

Minska köttkonsumtionen till en fjärdedel. Bygg vildbihotell. Sluta flyga, tråla, plasta, slarva. 

Nu är det allvar. 

Sedan blir jag lite uttråkad i min skräck. För hur viktigt det än är med klimatet, uppstår det en ökenvandring någonstans i mitten av programmet. Det är ändå en och en halv timmes klimatföreläsning vi har att göra med. 

Och det ironiska är att det är alldeles för varmt att orka ta in all denna information – även när den där vanliga 30-graders-transpirationen blandas med skräcksvett.


SOMMARPRATAREN: MAGNUS CARLSON, 50, ARTIST, LÅTSKRIVARE.

INLEDNINGEN

Magnus Carlson fyller 50 år i dag. Sedan väjer han för alla saker han borde kunna prata om och klargör att detta program handlar om klimatet eftersom jordens resurser förväntas ta slut 2050. Oväntat, men intresseväckande. 


KÄNSLORNA

Det är inget sommarprat som handlar om död, sjukdom och förluster av anhöriga. Däremot en eventuell död för hela mänskligheten och planeten, så visst finns det känslor. 


SKRATTEN

Man drar på smilbanden när han med självdistans ser på sig själv som medelålders köttgrillare, annars är det lågkonjunktur på skrattfronten.


MUSIKEN

Givetvis har denna musikmaestro fingertoppskänsla utan dess like och lyckas paketera om utmärkta låtar i en klimatångestkontext. Att höra Radiohead och Depeche Mode såhär blir en ögonöppnare. 


AVSLUTNINGEN

En hjärnforskare får förklara varför mänskligheten är så korkad att vi pajar vår planet. Samtidigt önskar sig Carlson i 50-årspresent att vi har hand om jorden. Trevligt och lågmält. 


LÅTLISTA

”If I can dream” (Elvis Presley), ”The landscape is changing” (Depeche Mode), ”Hot barbeque” (Jack McDuff), ”Fake plastic trees” (Radiohead), ”A visit to a sad planet” (Leonard Nimoy), ”Pollution” (Bo Diddley), ”Don’t go near the water” (Johnny Cash), ”Mercy mercy me” (Marvin Gaye), ”Changes” (David Bowie), ”Änglamark” (Sven-Bertil Taube, Ulf Björlin & Stockholms Barockensemble).


”Sommar i P1” släpps som podd kl 07 och sänds i P1 kl 13.