Malin Collin

Han är det viktigaste i "Idols" historia

Cameron Jai fick lämna "Idol"
Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Cameron Jai fick lämna "Idol"
Foto: / OLLE SPORRONG EXP

Det tog slut för Cameron i kväll.

Men han har varit det enskilt viktigaste som har hänt i ”Idols” historia.

Egentligen hade jag inte tänkt fokusera på Cameron Jai i ”Idol”. Han var en av de tävlande precis som alla andra och bara för att han är trans – eller just därför – kändes det konstigt att göra honom till ett specialfall. Han är en kille precis som Feliks, Adrian eller Liam.

Men jag kan inte sluta fascineras av hans historia – trots att hans ”Idol”-resa gick i mål i kväll.

För den är viktig.

Till och med livsviktig för många som sitter framför tv-apparaten och inte känner att de lever i rätt kropp.

Vi lever i en tid där transpersoner har fått viss uppmärksamhet – inte minst när Bruce Jenner blev Caitlyn Jenner med hela världen förra året. Då var hon 65 år. Så länge fick hon leva i fel kropp.

Den populära tv-serien ”Transparent” kretsar kring en liknande handling. En man bestämmer sig för att äntligen bli kvinna strax innan han fyller 70 år.

Så många år.

Alla i fel kropp.

Cameron är inte något futtigt som "modig"

Och det är på grund av samhället.

Cameron Jai som är 16 år är inte något så futtigt som ”modig”. Han är en förebild i ordets rätta bemärkelse. Det är killar som han som vänder upp och ner på människors världsbild, för jag kan lova att det fortfarande finns många där ute som inte har greppat hur det måste kännas att ha fel kön.

Hela poängen är att Cameron Jai inte var i ”Idol” för att vara någon talesperson för transrörelsen. Han var där som artist, som killen som älskar Justin Bieber. Som killen som älskar att rappa och ta ljuvliga toner i falsett. Som en kille som fick stenhårda kommentarer av juryn och åkte ut ikväll, men borde ha fått ett par veckor till i tävlingen.

Som vilken kille som helst.

Men ändå inte.

Kvällens tema lydde ”Det här är jag”.

Trots det tuffa slutet visade ingen det med mer tydlighet, styrka och självklarhet som Cameron.