Foto: Lefteris Pitarakis / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Lefteris Pitarakis / AP TT NYHETSBYRÅN
Malin Collin

George Michael satte en trend som håller i sig än i dag

Publicerad

Det blev utan tvekan – the last Christmas.

Hur kan 2016 vara så skoningslöst när det gäller våra popikoner?

Det började med David Bowie. Sedan gick ett år med fler bortgångna stjärnor än vi kunde föreställa oss.

Prince dog. Sedan blev det Leonard Cohen.

Där kan man tycka att mänskligheten fick för mycket på alla sätt.

Men på juldagen kom den ofattbara nyheten: George Michael gick bort. Stillsamt och lugnt i sitt hem.

Ingen vet exakt vad som har hänt.

 

Herregud, George Michael var bara 53 år gammal!

Men oavsett vad, är det en av de mest sorgliga nyheterna under detta ytterst tunga nyhetsår.

Det finns fortfarande mängder av barnkörer som på julavslutningen sjunger Wham!:s ”Last Christmas” inför tindrande föräldrar. Det säger väldigt mycket om en popduo som gjorde låtar för topplistan iklädda julkläder och myste med snöbollar och brasor. De tog julstämningen på 1980-talet till en modern nivå som i dag anses som helt rimlig att sjunga i skolan. Det är få artister som lyckas med det.

Mitt största minne med George Michael är när han släppte låten ”Too funky” 1992. I videon (som var den stora grejen på den tiden) slöt supermodellerna upp och tog över catwalken. Linda Evangelista, Eva Herzigova, Tyra Banks och (svenska) Emma Wiklund var några av stjärnorna. Det var första gången som modern popmusik och supermodeller förenades i ren populärkultur och sedan dess har de gått hand i hand.

 

George Michael satte helt enkelt en trend som håller i sig fortfarande i dag.

Och han har aldrig varit rädd för att gå mot strömmen.

Det var inte förrän i slutet av 1990-talet som han kom ut som homosexuell och sedan dess har han varit en viktig ikon även i gaykretsar.

Hans liv har knappast varit okontroversiellt, men i nästan fyra decennier i musikbranschen och runt 100 miljoner sålda skivor kommer han för alltid vara en av de mest inflytelserika och mest intressanta artister vi har haft i vår tid.

Nu hoppas jag bara att han har fått uppleva äkta ”Freedom” – en av hans största hits och snyggaste låtar i karriären.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag