"Programledaren Jessika Gedin är smart, insatt och varm, vilket lyfter programmet ytterligare". Foto: Karin Alfredsson"Programledaren Jessika Gedin är smart, insatt och varm, vilket lyfter programmet ytterligare". Foto: Karin Alfredsson
"Programledaren Jessika Gedin är smart, insatt och varm, vilket lyfter programmet ytterligare". Foto: Karin Alfredsson
Gedin sköter sig utmärkt i rollen som programledare.Gedin sköter sig utmärkt i rollen som programledare.
Gedin sköter sig utmärkt i rollen som programledare.
Malin Collin

Feminism, nostalgi och rockfylla

Publicerad

Feminism, nostalgi och rockfylla.

”Babel” går ut starkt i premiäravsnittet.

Vi är inne på elfte året med det trevliga litteraturmagasinet ”Babel”. Programmet är som en utmärkt bokcirkel där högt och lågt får blandas. Programledaren Jessika Gedin är smart, insatt och varm, vilket lyfter programmet ytterligare. Första gästen för säsongen är romandebutanten Ebba Witt-Brattström. Hon intervjuas och berättar om romanen ”Århundradets kärlekskrig” och det är inte helt enkelt. Witt-Brattström är bestämd och ifrågasätter presentationsfilmen omedelbart.

 

LÄS MER: "Fyndet är vänskapen mellan de som vågar tro"

 

Romanen handlar om ett intellektuellt par i slutstriden av deras äktenskap med feminismen som viktig beståndsdel. Intervjun glöder och Witt-Brattström är knappast ute efter att mysa i en tv-fåtölj. Hon har något viktigt att säga och det gör hon med bravur. Skickliga Jessika Gedin kommer snart in efter en lite stapplig inledning och ställer initierade frågor.

En ny följetong har premiär i programmet där redaktionen har valt ut ett årtal (i detta fallet 1963) och tar reda på vilken bok som sålde mest just det året. Det är ett roligt och oväntat grepp och jag känner omedelbart att jag skulle vilja se hela följetongen i ett svep. Det är nämligen inte alltid den mest självklara boken, som sedan har levt kvar, som just då var den största. Det säger mycket om tidsandan just då och har ett härligt nostalgiskt litteraturskimmer över sig.

 

LÄS MER: "Neumanns liv är mycket större än som en sjungade värktablett"

 

Ett kul inslag var intervjun med litteraturvetarna Per Anders Wiktorsson och Magnus Öhrn som berättar om sin pågående forskning om fyllan i den svenska rocklyriken och hur alkoholen i texterna skildras på olika sätt om det är kvinnor eller män som sjunger om det.

 

Bäst: Kul nostalgitripp med ”Indiana Jones och de fördömdas tempel” i TV3.

Sämst: ”Mästarnas mästare” i SVT1 är ett välgjort program men oj, vad jag somnar av sport i tv.

Webbtv: Mastodontdokumentären om Woody Allens hela karriär är oerhört sevärd. I ”Woody Allen: A documentary” möter vi både Allen själv och mängder av hans största skådespelare. Sätt av tid för detta på svtplay.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag