Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Collin

Collin: Vilken moralpanik!

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tove Lo på Idolscenen.
Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Tove Lo
Foto: / OLLE SPORRONG EXP

”Idol” blev en enda lång transportsträcka.

Tur då att Tove Lo snuskade till sig på scen och skapade moralpanik.

Det händer varje säsong – man kommer till mellanavsnittet.

Varje år när ”Idol” börjar komma halvvägs in i tävlingen och premiärnerverna har släppt hos deltagarna och juryn har hunnit leverera sina mest finessrika hyllningar och sågningar, blir det alltid stiltje.

Därför var det tur att Tove Lo kom in och skakade om en annars väldigt ljummen kväll. Denna världsstjärna, som TV4 var mycket glada över att ha bokat till programmet, ställde sig på scen iklädd trosor och jacka. Sedan gjorde hon en handrörelse mellan benen.

Då smällde Sverige av.

Chips sattes i halsen.

Ilskna tangentfingrarna glödde i sociala medier under det avbrutna fredagsmyset.


LÄS MER: Tittarilska mot TV4 efter Tove Los sexuella gest


”Det är ett familjeprogram”, förfasade sig folk hemma i sofforna och kastade antagligen fleecefiltar och Ikea-soffkuddar framför ansiktena på sina oskyldiga döttrar. För det är som vanligt tjejerna det ska handla om. ”Småtjejer ser detta program”, skreks det i sociala medier.

Ja, herregud – tänk om dessa småtjejer nu är förstörda för all framtid av att ha sett en självsäker vuxen kvinna ta över en scen på sina egna villkor och uttrycka kvinnlig njutning och makt över sin egen kropp. Det vore ju katastrofartat!

Som att det är 1951 igen

Ärligt talat tror jag att småtjejerna blir mer skadade av att få höra sina föräldrar drabbas av moralpanik som att det plötsligt var 1951 igen.


LÄS MER: Greg Curtis fick lämna Idol


Själv hade jag gärna radat upp tio, tolv småtjejer framför tv:n som kunde hitta styrka och inspiration i kvinnor som just Tove Lo. För hon är knappast artisten som gör som någon gubbe på ett skivbolag säger. Hon gör som själv vill och stormar världen med det budskapet just nu. Låt tusen och åter tusen unga ”Idol”-fans framför tv:n göra det i framtiden också.