Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Malin Collin

Collin: Värdigare än man vågat hoppas på

Foto: TV4
Foto: TV4

Freddie Wadling må vara borta.

Men hans liv skildrades med överraskande närvaro i ”Så mycket bättre”.

Jag måste medge att jag var tveksam till hur TV4 skulle lösa Freddie Wadlings avsnitt i ”Så mycket bättre” med tanke på att han gick bort en dryg vecka innan inspelningarna började. Det fanns en risk för en enda stor minnesstund eller ännu värre – ett ytligt geggigt gråtavsnitt. I stället gick det faktiskt över förväntan.

Det var intressant att plötsligt hamna utanför bubblan av artister på Gotland och ta in helt andra röster om Freddie Wadling. Det var också proffsigt att rota fram gamla intervjuklipp med Wadling från förr för att kunna lägga ett hyfsat pussel av hans liv.

 

LÄS MER: Freddie Wadlings ande blev huvudpersonen

 

Berörd av Wadlings märkliga uppväxt

Sedan kvartstår många obesvarade frågor men det är som livet i övrigt – när någon går bort tar också svaren slut.

Men jag är väldigt berörd av Wadlings märkliga uppväxt med en neurotisk mormor som inte lät honom leka med andra barn, om mobbningen i skolan som gjorde att han slutade prata i sju år och hur punken sedan förlöste honom. Det är en sorgsen bild som växer fram – särskilt när han själv säger att han trodde att folk kom till hans konserter för att de inte gillade honom. Att han dog alldeles för ung är extra ledsamt i allt det mörka.

 

LÄS MER: Maria Brander: Något av det modigaste jag sett

 

Riktig Freddie-närvaro i programmet

Sedan har vi Danny Saucedo som i klipprummet (eller på riktigt?) är oerhört grund i sin personlighet. Han framställs som gruppens Golden retriever som gläfser och skrattar. Därför kommer man på sig själv att skrika ”nej!” i panik när han tolkar om ”Ships” till rymdskepp och ”Star wars”. Hur kan man göra något sådant när man är över tio år gammal? Resultatet blir en låt i sann ”Arkiv X”-anda med en av de minst genomarbetade låttexterna på svenska någonsin.

Att han sedan blir så tagen av Lisa Ekdahl att han inte riktigt vågar förklara hur av rädsla för att det ska bli rubriker, är kul. Särskilt när de två får sjunga duett ihop i slutet av programmet.

Och jag håller med Lisa Ekdahl – det blev en riktig Freddie-närvaro i programmet. Värdigare och snyggare än vad man vågade hoppas på.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!