Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Collin

Collin: Martin Almgren, jag älskar dig!

Martin Almgren tokhyllades efter sitt uppträdande i "Idol".

Ut med de fagra pojkarna och deras sprejade luggar.

In med en rödhårig gud.

Martin Almgren, jag älskar dig!

Nej, Martin Almgren är inte den typiska Idolen. Helst ska man vara en mörkhårig, sammetsögd kille med smäktande röst och eventuellt några tunna läderband som halsband (kanske med en snäcka från utlandssemestern som berlock). Man ska kunna sjunga Boyzone-ballader så Laila Bagge får gåshud och le blygt men sensuellt rakt in i kameran. Det kvinnliga alternativet är att vara en "cool tjej" som har båda fötterna på jorden, men en attityd och ett kroppsspråk som "fungerar internationellt". Och glöm för all del inte att tjejen också måste vara snygg och ha magtröja.

Hur dök då Martin Almgren upp?

Han är "Idol"-deltagaren som fick en enklare makeover där man färgade hans bleka ögonfransar och bättrade på brynen med mascara. Han rev "Idol"-studion med kvällens tolkning av "Bad day" och förra veckan började juryn (föga originellt) jämföra honom med Ebbot. Jag tolkar det som att det bara finns en enda referensram för aspirerande artister som inte passar in i den perfekt stöpta formen. Bara det tyder på att vi har ett överskott av fagra pojkbandsstjärnor med Oskar Linnros-lugg.

Det mest kittlande med Martin Almgren är att han är skäggig utan att vara hipp, har ett yvigt rött hår och ser ut att leva ett liv långt från rampljuset.

Vilket fundamentalt missförstånd det är och hur löjligt fördomsfull får man känna sig nu egentligen?

Han sjunger ju som en gud, håret reste sig på mig så jag fick stubblugg, precis som om det vore 1987 igen. Han är anspråkslös, rör sig okoordinerat, men ändå fyller han ut scenen på ett sätt som ingen annan har lyckats med i år.

Man har pratat i flera "Idol"-säsonger om att det är "tjejernas år". Detta året blev det ett killår. Axel Schylströms röst är ljuvlig. Magnus Englund har coolast stil och bäst popröst, Bori Shoyebo är en glädjepiller, Simon Zion är helt enkelt makalös och Martin Almgren är inget annat än just bäst.