Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Collin

Axwell & Ingrosso pumpar ut en helgjuten föreställning

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Summerburst håller en välkommen hem-fest. 

Och Axwell & Ingrosso pumpar ut en helgjuten föreställning.

Kvällen är kall och vinden hjälper inte till. Men de tusentals människorna, som har väntat på kvällens final är fyllda av stekhet kärlek och värme. Och Ingrosso & Axwell verkar jublande lyckliga över att spela på hemmaplan igen.

Efter ett tämligen sparsmakat 2016 från Axwell & Ingrossos sida är de tillbaka med ny energi. EP:n ”More than you know” släpptes i alldeles lagom tid innan Summerburst så publiken har tagit den till sig. 

Spelningen rivstartar med ultratunga beats och känns inte det minsta publikfriande. ”Barricade” pumpas ut under eldsprut och fyrverkeri. Det är kul eftersom man redan i förväg vet att hitsen så småningom kommer att radas upp. 

 

Så bra var Axwell & Ingrosso

Betyg:

Axwell & Ingrosso

Summerburst, Stockholm

Publik: Meddelas inte av arrangören förrän vid Summerburst slut lördag kväll.

Vem: Efter Swedish house mafias upplösning 2013 bildade Sebastian Ingrosso och Axel "Axwell" Hedfors en DJ-duo och debuterade 2014. Deras första superhit blev "Something new".

Vad: DJ-duon har inte spelat i Sverige sedan förra årets Summerburst-festival. Nu gör de comeback på svensk mark med nya hiten "More than you know" (och EP:n med samma namn).

 

Under ”I love you” ropar Ingrosso: ”Stockholm, ni vet vad ni ska göra nu!”. Och det vet alla. Killar i blinkande skor, tjejer i glittrande My little pony-utstyrsel och barbröstade män med stora muskler sträcker upp händerna i luften och hoppar i perfekt takt. 

Ingrosso har svårt att låta bli mikrofonen och uppmanar publiken ”som har så fina röster” att sjunga med i ”Calling (Lose my mind)” och plötsligt står vi mitt i Allsång på Gärdet. Den blir inte direkt mindre kraftfull när SHM-hiten ”Don’t you worry child” mixas i långsamt tempo. 

Den charmigaste stunden är när duon står hand i hand och sjunger med i Ingrossos ”Reload”. 

Musiken är vad den är; perfekt konstruerad för en festande publik. Men det är trots allt i kombination med de makalösa effekterna som Axwell & Ingrosso blir de superstjärnor de är. 

Det är en helhetsupplevelse som måste upplevas på plats. 

 

Betyg på konserten – beat för beat:

 

Musiken

"I love you" ft Kid Ink blir danseufori, men det känns lite mesigt med Whitney Houston-hiten "I wanna dance with somebody". Roligast är en insamplad standardringsignal från en Iphone.

"This time" inleds släpigt, avskalat och oväntat berörande innan den drar i gång efter första refrängen. Det må vara Swedish House Mafia-hitsen som får publiken att gå bananas, men jag längtar till Axwell & Ingrosso har så många egna hits att de fyller hela speltiden. Och det lär ske snart.

 

Showen

Ingrosso i munktröja översållad med badges och Axwell i trasig jeansjacka ger ett avslappnat rockintryck. De är imponerande samspelta och det märks att de har både rutin och är trygga. Entusiasmen är skyhög och med tanke på hur många gånger de frågar om Stockholm är redo, verkar de ha längtat efter att stå här igen.

 

Effekterna

Om man ska underdriva känns det som att man har flyttat till framtiden och eventuellt en annan planet. På ett bra sätt. Det blinkar strålar och flyger fyrverkerier i luften, men mäktigast är givetvis när Axwell ställer sig på podiet mitt under ett vilt eldsprutande. Finalen med fyrverkerier över hela himlen, varsin fackla i handen och Vincent Pontare och Salem Al Fakir på scen stannar kvar på näthinnan.