Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Collin

”Antikrundan” väcker starka känslor

En kartbok värd en halv miljon.

Och en som inte får råd att rädda sin älskade fågel.

”Antikrundan” väcker starka känslor.

27 säsonger har trotjänaren ”Antikrundan” på nacken vid det här laget och ännu är knappast Sveriges gömmor tömt på vare sig dyrgripar eller värdelösa prylar. Vi börjar i Simrishamn i Skåne och kön ringlar lång med människor som hoppas kunna säkra en semester med gammelmosters gamla skålar.

Programledaren Anne Lundberg gör härliga intervjuer i kön, medan de skickliga experterna håller vanligt folk på halster när prislappen ska sättas på deras föremål.

Man blir riktigt glad när en naivistisk Picasso-karaff som köptes för 80 kronor på 60-talet kan gå för över 40 000 kronor nu.


Antikt på flera nivåer

Alldeles underbart blir det när Anne Lundberg frågar en trevlig herre om han har laddat ner Antikrundans app och han skakar på huvudet och tar upp en mobiltelefon från 1996. Hela programmet är uppenbarligen antikt på flera olika nivåer.

Lite irriterande är däremot SVT:s sätt att filma programmet ”bakom kulisserna” och ha tv-kameror i bild ibland. Antagligen vill de få en dokumentär känsla, men det känns onödigt.

När plötsligt en gammal kartbok från tidigt 1700-tal läggs på bordet, blir det spännande. Den har legat på vinden i en sommarstuga sedan 1930-talet och skulle egentligen direkt till tippen. Men efter några gastkramande minuter, visar det sig att den är värd en halv miljon kronor. Då blir ”Antikrundan” som bäst.

Men jag kommer aldrig glömma kvinnan som tog med en tavla och sin 39-åriga fågel med grå starr. Förhoppningen var att har råd att operera livskamratens ögon så det gick att flyga igen. Men tavlan var knappt värt ett skvatt.

Då fick åtminstone jag panikont i hjärtat.


Bäst: ”Trevligt folk deluxe” i Kanal 5.


Sämst: När folk i ”Antikrundan” skickas in i sminket under programmet.


Webbtv: Jag ser ”Dokument utifrån: Den onda cirkeln” om franska tonåringar som radikaliseras via nätet och reser till Syrien för att bli martyrer i det heliga kriget. Välgjort.