Lönlöst att stå i kö och köpa mat på Bråvalla

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens Emilie Roslund om hur Bråvalla uppfyller människans behovstrappa.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Timbuktu spelade på Bråvalla under torsdagen.
Foto: Magnus Liljegren - Stella Pictures / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

Den här krönikan är skickad med en brevduva från Bråvallas backstage-område; även känt som den enda delen av festivalen där man stundvis kan få uppkoppling till internet.

Det börjar lite trögt för Bråvallas del. Fyra timmar efter att området går det fortfarande inte att använda armbanden vars chip man måste ladda upp med pengar för att handla på festivalen.

Men det finns vissa som har större problem än så. I kön till bajamajorna står jag bredvid en besökare som med bestämda fingrar försöker navigera sig runt i dejtingappen Tinder. Hon suckar högt över utbudet och den laggande internetanslutningen innan hon vänder sig om till sin kompis och berättar att hon sänkt sina krav: “Jag ska bara hitta någon att ha sex med i kväll, om personen är attraktiv är sekundärt”.


LÄS MER: Artisternas 7 värsta skandaler på scen


Hon har rätt. För att överleva behöver människan bara vatten, sex och mat. På Bråvalla-festivalen har man i teorin tillgång till alla tre, men i praktiken är det utmaning att få det sistnämnda i behovstrappan: födan.

Bråvallas problem första dagen

I nästan en timma har jag stått på det tivoli-inspirerande flygfältet och på avstånd suktat efter pad thai, langos eller en flottig slice capriciosa. När jag har köat i drygt en halvtimma för att aktivera mitt armband får jag kontakt med min logiska hjärnhalva. Den säger att köandet är lönlöst och att det kommer gå snabbare att få mat om jag går och köper mat i korvkiosken utanför området.


LÄS MER: Problem med betalband på Bråvalla


Få svenska festivaler når upp i samma energi-nivå som Bråvalla. Det märks inte minst när man är på campingområdet. Här har alla livslust, optimistiska tankar och portabel högtalare.

Bakom mig ligger två personer och hånglar i ett halvöppet tält. Sedan drar de igen dragkedjan bakom sig och äntrar behovstrappans nästa steg: sex.

På Bråvalla verkar det vara lättare att få ett ligg än en middag – med eller utan internetanslutning.