Helen Ablatova

Filip Dikmen är helt klart vinnaren i årets Let’s Dance

Filip Dikmen och Linn Hegdal.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES/PATRIK ÖSTERBER PATRIK ÖSTERBERG

Finalen i ”Let's dance” närmar sig men jag har redan utsett en vinnare.

Det här är varför.

I kväll gör Filip Dikmen och Eric Saade upp om förstapriset i årets ”Let’s Dance”. Spänningen är stor efter semifinalen, men nu vill jag se Filip Dikmen ta hem allt. 

Han är en helt klart en ny karaktär som tittarna fått lära känna i år. Med Dikmen bröt TV4 mot ett mönster av vilka som får delta i den här typen av program när man meddelade att Dikmen skulle delta. 

”Let's dance” bjuder för det mesta in personer vi tidigare fått lära känna i andra underhållningsrum. Men Filips bakgrund gör honom unik jämfört med hans motståndare. 

Eric Saade hejade jag på när han vann Melodifestivalen. En duktig sångare som sedan innan har dansen i ryggen. 

När han ledde ”Big Brother” berättade Filip i en intervju med Aftonbladet att han inte vill vara den ”typiska programledaren”.

– Om man ska vara det så finns det många som är betydligt bättre än mig, sa han då. 

Jag vet att han med sin medverkan i ”Let's dance” kommer öppna dörrar för andra. Dörrar som inte så ofta öppnas i det programmet. 

Det är ingen tvekan om hur duktig han är på att dansa, genom beröm och höga poäng från juryn har han klarat sig till final – en profil som med tittarnas hjälp slagit ut tv-veteraner som Marie Mandelman och Mia Parnevik. 

Plötsligt står stjärnskottet från Landskrona, med rötter i Turkiet, i final i ett av Sveriges största underhållningsprogram. 

Men det Filip också bidrar med till TV4 är mångfald och inspiration för alla unga med samma bakgrund och förutsättningar som honom. 

Filip Dikmen är inte bara en underhållare. Han började med sketcher som många unga kunde relatera till – när han sedan gick över till Youtube var han högljudd, ärlig och äkta i sättet han talade till sina följare. 

Där bjöd han in och inkludera unga i ett samtal, likt en diskussion under en familjemiddag, medan andra influencers målade upp en vardag som är svår nå. 

Vid sidan av dans och underhållning, pluggar han till jurist. Hur han får det att funka är en gåta för mig men jag har förstått att ordet ”lagom” inte är något för Filip Dikmen. 

Att Filip får dansa vecka efter vecka i TV4:s succéprogram banar väg för andra som ser honom som en inspiration. 

Samtidigt hoppas jag att produktionen nu också inser hur viktigt det är med annan typ av representation. Jag är trött på att se samma personer medverka i alla program. 

Filip kan jag relatera mer till än någon annan deltagare. Han är för så många mer än bara en underhållare.

När jag ser Filip tänker jag ibland på Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president. 

Som ung tjej från gamla Sovjet växte jag upp med Zelenskyj i tv-rutan. Jag satt fastklistrad i soffan när han medverkade i KVN, ett underhållningsprogram där studenter tävlar genom att visa roliga sketcher. 

Jag kollade på serien ”Folket tjänare” och beundrade honom som den president han då spelade. Skulle ni berätta för mig att komikern Zelenskyj senare skulle bli nationens krigsledare skulle jag aldrig tro den plågsamma verkligheten vi nu befinner oss i. 

Samtidigt kan jag inte låta bli att jämföra hans bakgrund med Filips. Zelenskyj tog examen i juridik, var en underhållare, vann den ukrainska versionen av ”Let’s Dance” – och nu är han president. 

Vem vet vad alla de som nu ser en öppen dörr med hjälp av Filip kan bli.