Helen Ablatova

Andrew Tate visar att det är brist på manliga förebilder

Andrew Tate har 4 miljoner följare på Instagram.
Foto: Instagram
Andrew Tate erbjuder kurser om hur man blir rik.
Foto: Instagram

Andrew Tate dök upp i mitt Tiktok-flöde från ingenstans. 

Ännu en misogyn åsikt tänkte jag och scrollade bort hans förklaring om varför kvinnor är dåliga bilförare. 

Det jag inte visste är att han snart skulle bli en omtalad man i sociala medier. 

Hans absurda uttalanden sprids och hyllas av ett kultfölje med unga män. 

Hur är det inte oroväckande att unga män ser honom som en förebild? 

Tiktok är en plattform som kan göra dig känd på en dag. Men det är inte memes och danssteg som blir virala utan också amerikansk-brittiske Andrew Tate med sina kontroversiella åsikter. Hur en sådan person lyckas få strålkastarljuset på sig är oroväckande. Varför? Hans ord når ut till många unga.

Med en snabb googling kan jag säga att hans kontroversiella uttalanden förvärras av hans bakgrund.

Andrew Tate, före detta kickboxare, har tidigare varit med i den brittiska versionen av ”Big Brother”. Men när en video där han slog en tjej med ett bälte och bad henne räkna sina blåmärken, som han hade orsakat, började cirkulera på internet kastades Tate ut från programmet. Karriären som realitystjärna tog slut. 

Men det är inte allt. 

Tate, som bor i Rumänien, har också sagt i en nu raderad video, att det är en mindre chans att landet fullföljer våldtäktsutredningar och att det ”förmodligen är fyrtio procent av anledningen” till att han flyttade till Rumänien. 

I april gjordes en razzia mot Tates hem efter misstankar om att en kvinna hölls i huset mot sin vilja under en fest. 

Utredningen pågår än, samtidigt som Tate inte är blyg när det kommer till att prata om händelsen. I sin podcast skrattar han bort anklagelserna och menar att kvinnan sagt till sin pojkvän att hon inte fick lämna huset. Sedan fortsätter han att säga att hon är en ”hora” och ”ful” och för mig låter Tate knappast som en bra förebild för unga män. 

Tate säger inte sanningen om allt

Artisten och tv-profilen, Anis Don Demina, nämner Andrew Tate i en reaktionsvideo och tycker att hans ord är absurda. Medan jag håller med Anis så fylls hans kommentarsfält med meningar som ”Andrew Tate är en förebild” och ”han är en konung och säger bara sanningen om allt”. 

Men Tate säger inte sanningen om allt. 

Han påstår att offer för sexuella övergrepp delar ansvaret för att ha blivit utsatta. Han säger att han pratar med kvinnor för att ha sex och att det är det enda som kvinnan duger till. Och om människor lyssnar på det här – och tror att det är sanningen, då är det livsfarligt.

Är det något som unga män behöver så är det inte Andrew Tate och hans hårda retorik. Snarare tvärtom, någon som inte kapitaliserar sig på att hata kvinnor genom att späda på maskulinitetsnormer. 

Ja, Andrew Tates plötsliga popularitet är skrämmande. Jag skulle vilja säga att jag är förvånad men det är jag tyvärr inte. Det faktum att någon som är så uppenbart, öppet och extremt sexistisk blir så känd visar bara hur få manliga förebilder som finns i världen.

En dyster, dyster sanning. 

https://www.instagram.com/p/CX-78oSoSPC/?utm_source=ig_web_copy_link