Halvhjärtat inlägg hindrar inte killar från att våldta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Oavsett om det är polisen eller festivalarrangören så verkar alltså inställningen vara den samma: Att det är festivalbesökarna som är ansvariga för att förhindra att ett sexuellt övergrepp begås", skriver Emilie Roslund.
Foto: Montage/Expressen/Izabelle Nordfjell/TT
Bråvalla.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

"Ett tips som vi ger till alla besökare är att hålla ihop med sina kompisar, hålla sig nyktra och aldrig lämna någon ensam."

Så sa polisen Thomas Agnevik när Expressen frågade hur de arbetar för att förebygga sexuella övergrepp på Bråvallafestivalen.

Under Bråvallas första festivaldag blir en 20-årig kvinna våldtagen i folkhavet under en pågående konsert. Redan samma kväll rapporterade svenska medier om vad som hänt, men det dröjer ett halvt dygn innan arrangören överhuvudtaget kommenterar händelsen.

“Vi jobbar året runt med att skapa en trygg och rolig festival. Men ni som besökare har också ett ansvar. Festivaler handlar om gemenskap. Det handlar om musik och fest och om att bemöta alla med kärlek och respekt. Att ha grymt kul och samtidigt ta hand om både sig själv och alla i sin närhet”, skriver de i ett inlägg på Facebook.

Oavsett om det är polisen eller festivalarrangören så verkar alltså inställningen vara den samma: Att det är festivalbesökarna som är ansvariga för att förhindra att ett sexuellt övergrepp begås.


För bara några dagar sen lanserade polisen kampanjen “Tafsa inte”, ett initiativ som uppmanar ungdomar att anmäla sexbrott. Och där polisen delar ut armband som ska visa att man inte tolererar sexuella övergrepp.

Men ett armband hindrar inte killar från att våldta. Lika lite som ett halvhjärtat inlägg på Facebook som säger att det är viktigt att bemöta sin omgivning med “kärlek och respekt”.

För att komma till bukt med problematiken måste vi gå till kärnan. Grunden till det här beteendet ligger i strukturer och attityder, som tillsammans med en svag lagstiftning som sällan leder till fällande dom eller ens åtal. Under 2015 anmäldes 5 920 våldtäkter enligt Brottsförebyggande rådet, men endast 14 procent av dem ledde till åtal.

Kraven för bevisning är höga och det är upp till offret att bevisa att en våldtäkt ägt rum, snarare än att förövaren ska bevisa sin oskyldighet.


Tidigare har jag pratat med en som är engagerad i organisationen Nattskiftet som nattvandrar för att skapa trygghet på festivaler i Sverige, bland annat på Bråvalla. Hon berättade att många andra festivaler tackat nej till deras närvaro, trots att de erbjudit sig att patrullera gratis. Orsakerna till att arrangörerna har tackat nej ska ha varit för att de “inte har problem med sexbrott”, eller för att det ur ett PR-perspektiv låter negativt att prata om övergrepp.

Men för oss kvinnor som riskerar att utsättas för sexuella övergrepp är känslan av trygghet avgörande för att vi ska kunna känna oss fria. Lika fria som männen känner sig när de begår övergrepp på våra kroppar.