Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fanny Svärd

Konsertbiljetterna fick något smutsigt över sig

Foto: SARAH YENESEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Taylor Swift är singel igen efter en omsusad romans. 

Toxiskt supporterskap visade sig tydligt när hon hade mage att dejta ”fel” person.

Taylor Swift och Matty Healy har gjort slut, efter bara en dryg månad tillsammans, uppger flera medier i USA. Matchningen mellan de båda har varit hårt kritiserad av Taylors fans sen dag ett. De har båda blivit skammade -  Matty Healy för hans färggranna och smått problematiska uttalanden, och Taylor Swift… för att hon valde att dejta någon som uttalat sig lite problematiskt. 

Vi börjar från början, vem är Matty Healy och varför hatar Swifties (Taylor Swifts fans) honom så mycket? Som sångare och frontfigur för bandet The 1975 är Matty Healy känd för att röka och dricka på scenen, dra skämtsamma monologer mellan låtarna och kyssa fans i publiken. 

Allra mest kontroversiellt anses hans deltagande i en podcast i februari i år där rapparen Ice Spice nämns och de andra i podden börjar skämta om henne. 

Hon är en ”chubby chinese lady” säger någon av killarna och de andra skrattar. ”Nej är hon inte inuit?” Och så härmar de retsamt inuitisk- och hawaiiansk brytning. 

Matty Healys brott i detta är att han skrattade åt skämten. Senare i podden hörs han skratta hysteriskt åt en ”japansk” brytning som någon härmar. 

Redan 2015 hade de båda artisterna en kort fling med varandra men Healy sa då att det skulle vara ”som att dejta Barack Obama” att bli ihop med en så världsberömd stjärna som Taylor Swift. Det är alltså ett par av de, enligt mig uppenbara skämten eller missförstånden som gjort Matty Healy giftig att ta i enligt flera swifties.

Jag känner bara, förlåt, men kan det röra sig om en kulturkrock mellan 34-årige Healys brittiska cyniska humor och den amerikanska Gen Z-humorn? Låt den som aldrig skrattat åt en vagt olämplig dialekt kasta första stenen. 

Taylor Swift.
Foto: SHANNA MADISON/TCA/STELLA PICTUR / STELLA PICTURES/TRIBUNE CONTENT TRIBUNE CONTENT AG

Huvudsaken tycker jag är intentionen. Och hur många artiklar och twittertrådar jag än läser av vad Matty Healy har gjort och sagt, kan jag inte hitta något ont uppsåt. 

Däremot verkar han vara en ganska stor tönt som tar sig själv på stort allvar. 

Men inte heller det är olagligt. 

När det stod klart att Taylor+Matty var en grej i början av maj i år blev swifties som en missunnsam vänninekör. De var inte arga på Taylor, bara besvikna. 

Hur kan hon göra så här? 

Det här är inte den tjejen vi känner och älskar, lät det. Kommentarstrådar fylldes med sorgsna tjejer som ”lagt sina liv” på att vara swifties och nu kände sig förrådda. 

Konsertbiljetterna fick något smutsigt över sig. 

Och då ska man veta att Taylor Swifts fans spelar i en helt egen liga när det kommer till hängivenhet. De säljer ut arenaturnéer på minuter och visade nyligen sin kollektiva kraft i en digital protestaktion mot prissättningen på biljettförsäljaren Ticketmaster, som ledde ända upp till USA:s justitiedepartement.

Men att supporterskapet kan vara så skört att en månads fling får de att ifrågasätta hela Taylors karaktär visar på ett omoget tänkande. 

Svart eller vitt, man är antingen ond eller god. 

Gud förbjude att man säger fel sak eller skrattar åt fel skämt. Eller att man har mage att bli förälskad i någon som fansen tycker är ”fel”.