Britta Svensson: Lindman Barsk var döv och blind

Publicerad
Uppdaterad
Anmäl "Existens" till granskningsnämnden!
Programmet innehöll naiv, okunnig mobbning av Nyamko Sabuni.
Britta Svensson.

I dagar har SVT

trumpetat ut i sin trailer att Sabuni är "islamofob". Denna förolämpning framfördes återigen i själva programmet av Anna Lindman Barsk. I "intervjuer" la hon huvudet på sned och jamsade med olika vita män som myndigt dömde ut integrationsministern för att hon tagit strid för flickor från hederskulturer. Inte en enda kvinna från en sådan kultur fick komma till tals. Bara män, på ett sätt som till slut blev djupt obehagligt. Det var som om tiden stått stilla, Fadime Sahindal inte blivit mördad och ingen upplysning alls spridits om hedersvåldet.

De futtiga minuter

Sabuni fick ordet förklarade hon att hon är för mänskliga rättigheter för alla. Men Lindman Barsk var döv och blind inför allt annat än att "bevisa" att Sveriges första svarta minister är lika rasistisk som judehatarna i Hitlertyskland. Hennes "sanningsvittne" var en ung svensk man som påstod sig tala för 40 000 muslimer och vars förvirrade försök att träffa Fredrik Reinfeldt för att be honom sparka Sabuni tog upp det mesta av tiden. När programmet gick mot sitt slut talade Lindman Barsk plötsligt om sanningen - att "islamofoben" Sabuni själv är muslim. Ridå. När sådana fjantigheter göms bakom fasaden "granskande journalistik" blir man dyster.

Det var roligare

att följa Sveriges Jas-affärer i "Uppdrag granskning". Jag var inte särskilt upprörd över att man måste muta folk för att få sälja stridsplan till det korrupta Tjeckien. Men det var kul att få veta hur det går till bakom kulisserna. Nya "Höök"-fallet var inte lika bra som det förra, men Anna Pettersson i huvudrollen växer. Jag älskar när hon vågar chefa och bita ifrån.

I kväll tittar jag på...

...Sveriges nordligaste rosenträdgård i "Växtzon 5".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag