Britta Svensson: Det är ju fullständigt absurt

Publicerad
Vad menar SVT med "Sanningen om Marika"? Jag mådde illa av att den usla fiktionen blandades med påhittad "verklighet".
Först hade jag tänkt avfärda första avsnittet av SVT:s nya dramaserie med några få ord. Det var en usel soppa av dåligt skådespeleri och idiotiska konspirationsteorier.
Men på själva avsnittet följde en ”debatt” där en kvinna deltog som påstod att SVT stulit en verklig historia om en vän till henne. Denna ”skandal” tycks vara en del av dramat där SVT på ett sätt som aldrig tidigare hänt försöker lura tittarna genom att luckra upp gränsen mellan fiktion och verklighet.
Det är ju fullständigt idiotiskt. Att människor försvinner spårlöst är en verklighet som nyhetsprogrammen
ibland behöver rapportera om. Att då låtsas att det är sant att ”Säpo tystar ner sanningen om 20 000 försvunna svenskar” är rent oansvarigt. Det finns många förvirrade människor som jag tror inte alls mår bra av att matas med paranoida tvångsföreställningar från en etablerad källa som SVT.

Det var en
härlig fotbollseftermiddag i går när allsvenskan avgjordes, men riktigt dålig tajmning att lägga Tom Alandhs ”När Facit fanns–och Åtvid var bäst på plan” samtidigt med sportmagasinen. För dokumentären erbjöd härliga godbitar för den manlige fotbollsälskaren i 50-plusåldern.
Berättelsen om sammansmältningen av kapital och fotboll i Åtvidaberg på 60- och 70-talet innehöll inte några vidare vyer eller skarpsinniga samhällsanalyser, utan hade tonvikt på detaljerna.
Vi fick veta att Ralf Edström fick betalt i lövbiff med persiljesmör, och fick se underbara bilder från dåtidens fotbollsträning som mest liknade husmorsgymnastik i grupp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag