Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blanco testar - lära mig spela gitarr

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Quetzala får lära sig spela gitarr med Patrik Isaksson... som hade mycket överseende.
Foto: MRKONJIC SUVAD

Patrik Isaksson är för många synonymt med öl-reklam, lusekofta och gråthitten "Du får göra som du vill". Men nu på äldre dagar är Patrik fortfarande aktuell med sin schlagersång "Faller du så faller jag". Jag drog ut till Djurgården i Stockholm för att lära mig att spela gitarr med Patrik.

Ackorden

 Förr spelade jag flitigt med gitarr. Konstigt att folk i min omgivning lät mig komma undan med det eftersom jag är totalt tondöv. Okej, rent tekniskt var jag skitbra. Några enklare ackord sitter kvar och jag spretar med fingrarna och impar med lite fingerspel. - Du har ju spelat gitarr förut, utbrister Patrik.  Jag känner mig väldigt nöjd och kämpar på. 


Sången

  Patrik sjunger med en sån inlevelse att det är otroligt. Bit för bit inser jag vad krävande det är att sjunga och mena vad man säger. Han blundar och ser ut att drömma sig iväg med musiken. Jag försöker härma honom och stänger mina gloisar. Och sjunger: "Frosten biter kvar nu när min framtid ter sig ljus". Patrik ser ut att ha överseende med min skändning av hans praktlåt.


Gitarren

  Mycket senare, ja dagar efter, förstår jag vilken ynnest det var att få hålla i en sån där gitarr. En Gibson Dove 1968 (spöa mig inte nu om jag skrivit fel årtal!). - Samma som Elvis hade, sa Patrik stolt. Eftersom bara bryr mig om stålar frågar jag såklart vad guran kostade. Det ville han inte svara på. (Senare tog jag reda på det. En snarlik modell gick för ungefär 65 000 svenska kronor).


Helheten

 Efter idogt repande, nötande och hummande så börjar jag sätta refrängen. Det är tammejtusan skandal att jag inte grejar hela låten. Jag skulle inte för nåt i världen ställa mig på en scen och riva av sången. Knappt på årets gårdsfest i bostadsrättsföreningen där "lokala förmågor är välkomna att uppträda". Eller vafalls, som stand-upp komiker skulle jag nog komma undan.


Slutbetyg: 13 getingar Slutsats: Några dagar efter vårt lirande har jag blåsor på fingrarna. Men hey, det var värt det, jag fick ju ett Patrik Isaksson-plektrum. Det används än i dag som plåster på såren.