Quetzala får lära sig spela gitarr med Patrik Isaksson... som hade mycket överseende.
Quetzala får lära sig spela gitarr med Patrik Isaksson... som hade mycket överseende.

Blanco testar - lära mig spela gitarr

Publicerad
Uppdaterad
Patrik Isaksson är för många synonymt med öl-reklam, lusekofta och gråthitten "Du får göra som du vill". Men nu på äldre dagar är Patrik fortfarande aktuell med sin schlagersång "Faller du så faller jag". Jag drog ut till Djurgården i Stockholm för att lära mig att spela gitarr med Patrik.

Ackorden

Förr spelade jag flitigt med gitarr. Konstigt att folk i min omgivning lät mig komma undan med det eftersom jag är totalt tondöv. Okej, rent tekniskt var jag skitbra. Några enklare ackord sitter kvar och jag spretar med fingrarna och impar med lite fingerspel. - Du har ju spelat gitarr förut, utbrister Patrik. Jag känner mig väldigt nöjd och kämpar på.

Sången

Patrik sjunger med en sån inlevelse att det är otroligt. Bit för bit inser jag vad krävande det är att sjunga och mena vad man säger. Han blundar och ser ut att drömma sig iväg med musiken. Jag försöker härma honom och stänger mina gloisar. Och sjunger: "Frosten biter kvar nu när min framtid ter sig ljus". Patrik ser ut att ha överseende med min skändning av hans praktlåt.

Gitarren

Mycket senare, ja dagar efter, förstår jag vilken ynnest det var att få hålla i en sån där gitarr. En Gibson Dove 1968 (spöa mig inte nu om jag skrivit fel årtal!). - Samma som Elvis hade, sa Patrik stolt. Eftersom bara bryr mig om stålar frågar jag såklart vad guran kostade. Det ville han inte svara på. (Senare tog jag reda på det. En snarlik modell gick för ungefär 65 000 svenska kronor).

Helheten

Efter idogt repande, nötande och hummande så börjar jag sätta refrängen. Det är tammejtusan skandal att jag inte grejar hela låten. Jag skulle inte för nåt i världen ställa mig på en scen och riva av sången. Knappt på årets gårdsfest i bostadsrättsföreningen där "lokala förmågor är välkomna att uppträda". Eller vafalls, som stand-upp komiker skulle jag nog komma undan. Slutbetyg: 13 getingar Slutsats: Några dagar efter vårt lirande har jag blåsor på fingrarna. Men hey, det var värt det, jag fick ju ett Patrik Isaksson-plektrum. Det används än i dag som plåster på såren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag