Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En eldig house-show

De lade ner Swedish house mafia innan de hunnit utforska toppen.

Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson

GÖTEBORG. De lade ner Swedish house mafia innan de hunnit utforska toppen. Men som duo har de gamla maffiabröderna fått självförtoende att göra något så oväntat som en sofistikerad houseshow.

Axwell och Ingrosso är en revansch på sig själva.

KONSERT

Axwell & Ingrosso

Summerburst, Ullevi, Göteborg

Publik: 30 000

Vem: Efter att succetrion Swedish house mafia lades ned i mars 2013 bildade två av medlemmarna, Axel "Axwell" Hedfors och Sebastian Ingrosso duon Axwell & Ingrosso. De gjorde sin debutspelning på Governors Ball i New York förra sommaren och har släppt tre officiella singlar. Album väntas i sommar.

Vad: Huvudakten och avslutningen på Summerburst första dag i Göteborg.

 

Musiken : Alla genrer samtidigt. Egna outgivna låtar, senaste listpopen och mjuk synth, mixas med hård revj, Ingrosso-adepten Alesso, Lorde och snabba riff från "Enter Sandman". Kreativt!

 

Showen : Publiken har inte en chans. Fem feta skärmar med påkostade filmer, neoniga ledlampor och ljusspektakel. Det händer någonitng hela tiden, överallt. Dock saknade jag livesång av Silvana Imam och Salem al Fakir.

Effekterna : Fyrverkerier - check. Laser - check. Rök, ledlampor, konfettikanoner - check check check. Men vinnaren är de feta pyrobomberna som värmde så skönt, de hade gärna fått lägga mer av budgeten på dem.

Supers mmaren

Det är lika logiskt som lyxigt att den svenska housexporten är huvudakt på den femte upplagan av Summerbrust. Självskrivet eftersom de varit så tidiga med att erövra världen med sin blandning av effektiva veva-med-händerna-beats och melodier på hederligt svenskt vemod.

Lyxigt för att de är veteraner. Att låta de två forna maffiabröderna fixa sista timmarna på festen är att luta sig tillbaka och åka med. De är partyproffs och har gjort det här framför hundratusentals fans i så många år att showen känns toktrygg.

Och då menar jag inte att de släpper i väg ett par dyra fyrverkerier och trycker på play. Med genomtänkt dramaturgi och en show som aldrig släpper greppet skapar duons stämningar som laborerar med känsloregistret hos den hängivna publiken. Tvära kast mellan eufori, lycka, melankoli, eskapism. Alltsammans samtidigt! Tomhet.

Det bygger inte längre på att världshistoriens starkaste basgång triggar tvångsmässig dans. I den här eklektiska setlisten tar lugna a capella-sträckor och softa syntstofer plats framför drops som mynnar ut i att vrida upp hastigheten till fortkörning modell körkortslös.

Axwell och Ingrosso inleder med sin osläppta "This time (we can't go home)" med rap av Pusha-T och kontrasterar med övergång till mjuka, försynta syntmattor. Tove Lo sjunger drömskt "Habits" över Ullevi och ger duons musik en ny dynamnik för några minuter. I "Dream bigger" med Pharell Williams matas budskapet med strob och snygga typsnitt. "Something new" är episkt atmosfärisk. Genreblandningen är tacksam men om de inte ser upp bli ett hot mot själen, identiteten.

Innan spelningen tog Axwell och Ingrosso ett innovativt steg. Remixen av “Can't hold us down" gästas av svenska rapparen Silvana Imam - känd för sina explicit antirasistiska och antisexistiska texter.

Som upplagt för ett liveframträdande av Imam. Men det väntar man tyvärr förgäves på.

Just i kväll känns sommarkänslan festivalnamnet och genren förknippas med lika långt borta som de fläskiga festerna i Miami. Göteborg är sitt allra råaste. På sätt och vis klär vädret musiken. Den dynamiska duon jobbar tätt med en framgångsrik svensk producenttrojka: Salem al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll. Samma gäng har bland annat gjort Veronica Maggios senaste album. Och regnet som hänger i molnen över Ullevi är detsamma som bakats in som emo i Axwell och Ingrossos Ibiza-untz.