Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andres Lokko: Haveriet "Säpop" saknar existensberättigande

Enligt den kristna traditionen är skuld ett uttryck för att människan ansvarar för sin synd och därmed har en skuld till Gud.
Skuldkänslorna hjälper oss att följa gemensamma normer, förutsatt att vi är eniga om dessa normer.
Skuld finns också i juridisk bemärkelse, domstolar dömer de skyldiga, och de dömda får betala sina skulder i form av skadestånd, böter eller fängelsestraff.

FAKTA

Nu vill jag koncentrera mig på sånt jag tycker om:
Phoenix "Everything is everything" (kommande singel)
Spektrum "Kinda new (Tiefschwartz mixes)" (singel)
The Ordinary Boys "Maybe someday" (singel)
Philip Mitchell "Just the beginning" (kommande cd)
Arthur Russell "Calling out of context" (cd)
Arthur Russell "The world of Arthur Russell" (cd)
Belle & Sebastian "Im a cuckoo (remixed by The Avalanches)" (singelspår)
Liars "They were wrong so we drowned" (kommande cd)
By Coastal Café "Old Cartoons" (ep)
Franz Ferdinand "Franz Ferdinand" (cd)

I televisionens värld är skuldbegreppet så gott som okänt. Alldeles för sällan tvingas programledare eller producenter säga det vi alla längtar efter att höra: "Jag skäms". Eller: "Jag känner skuld och vill göra bot." Ända sedan klockan halv åtta i måndags kväll har jag väntat på dessa ord. Det var då eftertexterna till det allra första avsnittet av SVT:s nya humorserie "Säpop" hade rullat färdigt. Jag tänker inte ens försöka förklara vad den här serien försöker gå ut på. Jag orkar inte. Vill aldrig, aldrig, aldrig behöva ägna den kompletta avsaknaden av både regi och skådespelare, de övertydliga "ironierna" eller det obefintliga manuset en enda tanke till. Inte heller vill jag vakna upp kallsvettig mitt i natten igen av en mardröm om musikexperten Trollet Troll. Jag har tillräckligt svårt att sova som det är. Men framför allt är det en liten detalj "Säpop" saknar: existensberättigande. Tro mig. Jag har verkligen rannsakat mig själv. Efter 30 års tv-tittande och 14 års tv-makande så, nej, jag har aldrig sett något enskilt tv-program som ens kommer i närheten av ett sådant komplett slöseri med liv, pengar och tid. "Säpop" får "Solstollarna" att framstå som en fulländad korsning av "Citizen Kane" och "The Office". De ansvariga bör och ska inte må bra i dag. Jag hoppas, för deras egen skull, att de känner ånger och djupa samvetskval. Att de skäms. "Säpop" är ju inte bara undermålig television som utger sig för att vara intelligent samtidssatir, det är också ett utmärkt argument för återinförandet av kölhalning. Förutsatt att Sveriges Television vore något slags båt. Men nu är det inte det. Därför ser jag ingen annan utväg än att hänga ut de ansvariga med namn: Birgitta Bornholm Henrik Pellmé Henrik Dorsin Alf Pilnäs Josefin Sundström Rikard Ulvshammar Klipp ut dessa namn. Lägg dem i ett kuvert. Plocka inte fram det igen förrän offentliga spöstraff blir lagliga igen. Räcker inte det för att stoppa de sju återstående avsnitten av "Säpop" svär jag att personligen överräcka de anklagades hemadresser till mina vänner på Baltic Inkasso.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!