Anders Nunstedt

Tunga namn under galen festivalsommar

Publicerad

Black Sabbath, Kanye West, Iron Maiden, David Guetta, Metallica och Outkast.

Den kommande festivalsommaren har ingen brist på tunga namn.

Däremot är det få som kostat på sig några stora överraskningar.

Vilken är sommarens mest oväntade storbokning?

Skrillex till Dans Dakar?

Lana del Rey till Bråvallafestivalen?

Outkast till Way Out West?

Black Sabbath på Sweden Rock?

Kents egen bokning av sig själva, till sin egen festival, på Ullevi?

Kanske är det indiekreddiga Emmabodafestivalens bokning av Günther & The Sunshine Girls. Jag väntar fortfarande på beskedet att det rör sig om ett utdraget aprilskämt.

I övrigt handlar det om ganska väntade akter. Blickar man ut mot Europa så liknar många av festivalerna de svenska, undantaget de lokala artister som är unika för varje land.

Det innebär bland annat, som min kollega Annah Björk konstaterade i sin popkolumn här om veckan, en påfallande underrepresentation av kvinnliga artister.

Robyn och Röyksopp stannar till i Göteborg på sin gemensamma världsturné "Do it again tour", och där får de dela scen med bland andra Janelle Monae och Elliphant. Icona Pop, Veronica Maggio, Agnes och Laleh gör flera svenska festivaler, men överlag verkar arrangörerna haft begränsat fokus på genusarbete.

Däremot fortsätter Summerburstsuccén att inspirera till housebokningar, ända ner på Stadsfestivalnivå.

Samtidigt vägrar hårdrocken att släppa greppet om festivalsverige.

Trots att Metaltown, precis som Hultsfredsfestivalen, tagit ett ofrivilligt sabbatsår 2014 så är det tydligt vilken attraktionskraft de gamla rockhjältarna har. Metallica, Black Sabbath och Iron Maiden är tokstarka bokningar.

De sistnämnda skulle antagligen, precis som Metallica, kunna bära en hel festival själva. Nu är Maiden endast en del av det enorma maskineriet bakom Bråvalla. Den stora uppstickaren på den svenska festivalscenen öppnade med ett publikrekord i fjol. Och spenderarbrallorna är intakta. I sommar har tyskarna bakom norrköpingsfestivalen dessutom hostat upp för Lana del Rey, Axwell + Ingrosso, Kanye West med flera.

Festivalsommaren är redan späckad, och det innan exempelvis Popaganda, Stockholm Music & Arts, Pridefestivalen och Peace & Love 360 hunnit presentera en enda artist.

Vilken som blir vinnaren är för tidigt att säga - man vet inte om en konsert varit lyckad innan den börjat - men det är ingen tvekan om vilka som är hetast just nu. Det är de stora festivalerna, de som har råd helt enkelt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag