Foto: HENNING KAISER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
 Foto: HENNING KAISER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Anders Nunstedt

Stones oväntade rekord i Sverige

Publicerad

Rolling Stones var ett gränslöst rockband redan på 60-talet.

Nu är de ensamma i sitt slag.

Konserten i Sverige är en unik händelse. 

Ska vi avhandla elefanten i rummet på en gång?

Eller snarare - mammuten.

Det är ju minst 15 år sedan Rolling Stones skämtsamt började kallas för dinosaurier.

2003 gjorde bandet en ljuvlig trippel i Stockholm. De spelade först på Stadion, sedan i Globen och till sist på Cirkus.

Redan då spekulerades det i att det kunde vara sista gången de var ute på en stor turné tillsammans.

I dag är samtliga medlemmar i bandet över 70 år. Engelsmännen har spelat i Sverige ett antal gånger sedan Stockholmstrippeln (totalt är konserten i Friends Arena deras 27:e sverigebesök). Kvaliteten har varierat. Även om turnéerna är kortare i dag visar medlemmarna inga tecken på att de tänker lägga av.

Rolling Stones är världens äldsta rockband. Från och med cirka 21.00 under torsdagskvällen är legendarerna följaktligen den äldsta orkestern som dragit en stor arenapublik i Sverige. 

Det är i sanning unikt, även om det möjligen är intressantare för statistikerna som fyller Guinness rekordbok med dylika noteringar än för publiken på plats.

Men eventuellt är det en föraning om framtiden. 2034 är Bono lika gammal som Mick Jagger är i dag, 74, och kanske fyller U2 Friends Arena så dags - utan att någon påpekar för dem att arenarocken faktiskt har ett bäst före-datum. Kanske tar Jocke Berg sin svävare till Solna och stämmer upp i allsången när "With or without you" rullar ut över publikhavet. 

Den som lever får se.

Rapporterna från "No filter"-turnén talar om ett Stones som gör ungefär samma sak som de gjort de senaste tio åren. Låtlistan viker sällan av från de stora klassikerna. Scenen ramas in av fyra stora LED-skärmar, som mestadels visar Mick, Keith, Charlie och Ronnie.

"Satisfaction" har sin givna plats bland extranumren. "Jumpin' Jack Flash", låten de spelat live 1 139 gånger (enligt setlist.fm) hoppar de inte över den här gången heller.

Efteråt kanske det kommer att kännas som att det var sista gången bandet framförde dem på svensk mark, men så länge inte en enorm meteorit från yttre rymden kommer i Stones väg är jag inte så säker.

De här rockande dinosaurierna ger sig inte så lätt.

Rolling Stones kärlek till rock’n’rollen vet inga gränser.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag