Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

Stones oväntade rekord i Sverige

Foto: HENNING KAISER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Rolling Stones var ett gränslöst rockband redan på 60-talet.

Nu är de ensamma i sitt slag.

Konserten i Sverige är en unik händelse. 

Ska vi avhandla elefanten i rummet på en gång?

Eller snarare - mammuten.

Det är ju minst 15 år sedan Rolling Stones skämtsamt började kallas för dinosaurier.

2003 gjorde bandet en ljuvlig trippel i Stockholm. De spelade först på Stadion, sedan i Globen och till sist på Cirkus.

Redan då spekulerades det i att det kunde vara sista gången de var ute på en stor turné tillsammans.

I dag är samtliga medlemmar i bandet över 70 år. Engelsmännen har spelat i Sverige ett antal gånger sedan Stockholmstrippeln (totalt är konserten i Friends Arena deras 27:e sverigebesök). Kvaliteten har varierat. Även om turnéerna är kortare i dag visar medlemmarna inga tecken på att de tänker lägga av.

Rolling Stones är världens äldsta rockband. Från och med cirka 21.00 under torsdagskvällen är legendarerna följaktligen den äldsta orkestern som dragit en stor arenapublik i Sverige. 

Det är i sanning unikt, även om det möjligen är intressantare för statistikerna som fyller Guinness rekordbok med dylika noteringar än för publiken på plats.

Men eventuellt är det en föraning om framtiden. 2034 är Bono lika gammal som Mick Jagger är i dag, 74, och kanske fyller U2 Friends Arena så dags - utan att någon påpekar för dem att arenarocken faktiskt har ett bäst före-datum. Kanske tar Jocke Berg sin svävare till Solna och stämmer upp i allsången när "With or without you" rullar ut över publikhavet. 

Den som lever får se.

Rapporterna från "No filter"-turnén talar om ett Stones som gör ungefär samma sak som de gjort de senaste tio åren. Låtlistan viker sällan av från de stora klassikerna. Scenen ramas in av fyra stora LED-skärmar, som mestadels visar Mick, Keith, Charlie och Ronnie.

"Satisfaction" har sin givna plats bland extranumren. "Jumpin' Jack Flash", låten de spelat live 1 139 gånger (enligt setlist.fm) hoppar de inte över den här gången heller.

Efteråt kanske det kommer att kännas som att det var sista gången bandet framförde dem på svensk mark, men så länge inte en enorm meteorit från yttre rymden kommer i Stones väg är jag inte så säker.

De här rockande dinosaurierna ger sig inte så lätt.

Rolling Stones kärlek till rock’n’rollen vet inga gränser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!