Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Nunstedt

"Solsidans" perfekta fortsättning är här

"Solsidan" Foto: FOTO: MORGAN NORMAN/SÖDERB / FOTO: MORGAN NORMAN/SöDERBERG AGENTUR/TV4
"Helt perfekt". Eva Röse, Johan Petersson, Johan Ulveson, Adam Pålsson i Kanal 5. Foto: FOTOGRAF MAGNUS SELANDER/KANAL 5 / COPYRIGHT © MAGNUS SELANDER, ALL RIGHTS RESERVED.

"Solsidan" är nedlagd på obestämd framtid. Förmodligen för gott.

Buhu?

Nej, det har ju precis lanserats en helt perfekt arvtagare.

I veckan dök så biosuccén "Solsidan" upp på diverse nedladdningssajter och ner hos en rad filmhökare. Som en sista påminnelse om en avslutad era.

Serien gick i mål med sin finalsäsong 2015, och Felix Herngren har ju mer eller mindre stängt dörren för en fortsättning i varje intervju sedan dess.

Det finns säkert många där ute som anser att "Solsidan" hade några bra säsonger kvar i sig, och förmodligen med all rätt. Det var ju inte så att manus gått i stå och tittarna börjat svika.

Dessutom är den svenska sitcomhistorien sannerligen ingen rekordjämn succésaga, så behovet finns där. 

Nåväl. Kanske kan tomrummet fyllas med femmans nya satsning "Helt perfekt".

 

Det är sannolikt den bästa Norgehistorien som hamnat på den här sidan gränsen (kom inte dragandes med Fleksnes nu, tack). En översatt version av en norsk förlaga med samma namn - nu inne på sin sjunde säsong - med en helt ny ensemble.

Med en strålande Eva Röse i rollen som Eva Röse och en formidabel Johan Pettersson i rollen som Johan Pettersson.

Miljön är mer medelklass än överklass, så jämförelsen med "Solsidan" haltar något redan där, men "Helt perfekt" har börjat minst lika bra som TV4:s älskade komedi.

Inte tittarmässigt, förvisso. "Solsidan" öppnade med supersiffror på 1,8 miljoner. "Helt perfekt" når ungefär 25 procent av det. Men underhållningsvärdet är, åtminstone inledningsvis, åtskilliga procent högre.

I "Solsidan" kunde Fredde och Alex göra bort sig en smula. I "Helt perfekt" finns det scener som är så underbart obekväma att man knappt kan titta.

Man vet knappt om man ska gråta eller skratta. På ett positivt sätt.

 

I upplösningen av avsnittet "Trekant", som gästas av Agneta Sjödin i rollen som Agneta Sjödin, blir Johan Petterssons karaktär så plågsamt tillintetgjord att det går rysningar genom kroppen. Samtidigt som Eva Röses rollfigur är så pinsam att man vill hoppa ut genom närmaste fönster.

Jag har inte njutit av ett genantare tv-ögonblick sedan Larry David spelade mentalt handikappad i en säsongsfinal av "Simma lugnt, Larry!".

Johan Pettersson, som var en av tre programledare i svenska Disneyklubben (de andra var Eva Röse och Alice Bah Kuhnke) har hyllats för sina figurer i älskvärda men ojämna "Partaj", där många av skämten hamras in med hjälp av en lösnäsa.

I "Helt perfekt" visar han upp en ny, subtilare sida. I vissa scener är han förtrollande bra som både självutplånande och självupptagen medelålders man.

Det finns verkligen ingen anledning att sakna "Solsidan" längre. 

Fotnot

"Helt perfekt" sänds på Kanal 5, söndagar 21.30.