Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Skrällen som fintat bort Gyllene Tider

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Per Gessle och Janne Andersson
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Samir och Viktor
Foto: OLLE SPORRONG

Fotboll är ett enkelt spel. 22 spelare sparkar på en boll i 90 minuter och sedan vinner tyskarna.

Fotbollslåtar är inte lika enkelt.

Men antagligen vinner snubbarna.

Det har varit tunt med hejarop runt Gyllene Tiders officiella svenska VM-låt.

- En del är riktigt upprörda, som om vi mördat deras familj, som Anders Herrlin sammanfattade det hela i Sydsvenskan.

Det kunde ha stannat där, men i sitt tal på den svenska nationaldagen plockade självaste statsministern upp tråden.

- Gyllene Tider kunde inte ens ge ut sin VM-låt utan att mötas av en hatkampanj, sa Stefan Löfven.

Kan tyckas att han gjorde en höna av en fjäder i det läget. Eller bara en välmenad kalkon - i stil med VM–låtens besynnerliga textrad: "Liksom dårar på nätet, gillar vi ringarna på vattnet".

Att Gyllene Tider ska ha utsatts för hat liknar en anka.

Inte minst med tanke på att man får googla i typ 120 minuter för att hitta något som liknar såväl hat som kampanj på nätet. Nej, Gyllene Tider har inte överösts av kärlek den här gången – men inte motsatsen heller.

Folk i allmänhet är, som undertecknad, mest lite svalt inställda till "Bäst när det gäller".

Om inte Sverige har tidernas flax under mästerskapet är det tveksamt om "Bäst när det gäller" någonsin kommer att lyfta på Spotify. Att den bara har hälften så många spelningar som exempelvis JLC:s inofficiella VM-låt är inget positivt tecken för Per Gessle & co.

När inte ens Markoolio lyckas få till något drag under dobbarna i sin inofficiella hejaramsa ("Ge oss mål") är det ett tecken på att det är nya tider.

Genren tillhör en ny generation, och den är lättare att identifiera än att identifiera sig med.

Årets populäraste fotbollslåtar framförs av sköna snubbar med stark närvaro i sociala medier. Musikaliskt är de inte lika starka.

• Youtubetrion JLC:s "Hela vägen hem" använder visslande domarpipor som julens låtar använder bjällerklang. I korthet: en plojbetonad örontortyr som förtjänar att visas upp på läktaren och skickas vidare till Gulag.

• De Vet Du:s "Vi sjunger" blandar akustiska gitarrer med fotbollskörer och hyfsat modern popproduktion. Men inkluderandet av referatet av Zlatans fjorton år gamla klackspark mot Italien är lika irriterande som en feldömd straff i 90:e minuten.

• Samir Badran rappar lika bra som en trasig menisk och Viktor Frisk sjunger som en lårkaka, men "Put your hands up för Sverige" har i alla fall ett dragspel som en kortpassning till rysk folkmusik och den karibiska refrängen dribblar förbi alla konkurrenter.

Det vimlar av stolpskott bland årets alla blågula låtar.

Samir & Viktors attackfotbollslåt är VM-sommarens skrällvinnare.

Nunstedt väljer tre VM-låtar

1 New Order

"World in motion" (1990). Manchesterbandets singeletta kallades först "E for England", men FA strök den subtila drogreferensen.


2 Ricky Martin

 "La copa de la vida" (1998). Idén med att även mästerskapet ska ha en officiell VM–låt började på allvar med Rickys klackspark. "Olé!"


3 GES

"När vi gräver guld i USA" (1994). Brolin, Dahlin, Ravelli och de andra bronshjältarna lyfte den här i dag ganska banala låten till en evig klassiker.