Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Nunstedt

Rattfyllan ett rejält bakslag för Lundell

Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN
Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

Ulf Lundell siktar på comeback med en ny turné och ny musik.

Nyheten om att han åkt dit för grovt rattfylleri är dock ett rejält bakslag.

Kommer han att vara i tillräckligt bra form för att orka genomföra planerna? 

Det har gått drygt tre år sedan Ulf Lundell sa tack och hej med ”den sista turnén”. Avskedsspelningen inträffade på nyårsafton 2015.

Sedan dess har 69-åringen återutgivit sig själv, dammat av gamla låtskisser, målat och skrivit. Även om artisten har pensionsåldern inne har han varit så flitig att nyheten om att han trots allt skulle ge sig ut på vägarna igen, nu i sommar, inte kom som någon jätteöverraskning.

Nyheten om att han åkt dit för att ha kört rattfull?

En trist överraskning.

Visserligen har Ulf Lundell många gånger varit öppen med att han kämpat med ett alkoholmissbruk. En gång, för länge sedan, intervjuade jag honom om hans nya, nyktra liv. Han stortrivdes med det.

Sedan dess har han dock varit öppen med att han börjat dricka igen. Med måtta. I underhållande (dag)boken ”Vardagar”, som kom ut för knappt ett år sedan, skriver han till exempel hur han åker till Systembolaget i Kristianstad och inhandlar ”fina röda vinare”.

Men steget från att dricka elegant rödvin till att sätta sig i bilen berusad – med intentionen att köra i väg och införskaffa ännu mer alkohol – är långt. Då har man problem utöver de rättsliga påföljder som är att vänta.

Det är idioti, för att använda Lundells egna ord. När polisen tog honom konstaterade artisten att han tappar omdömet när han blir berusad, och mot det finns inget att invända.

Möjligen kan man tillägga att det hade varit vist att självmant installera ett alkolås på bilen om man vet med sig att omdömet försvagas så pass när man dricker sprit.

Ångern över brottet som Ulf Lundell uttrycker i ett inlägg på sin hemsida är förståelig och förefaller uppriktig. Som alltid när någon ertappats rattfull i en kontroll får man försöka glädja sig åt att ingen kommit till skada. Och hoppas på att gärningsmannen i fråga söker och får hjälp, vid behov.

Ulf Lundell har klarat sig genom skandaler tidigare – det har blivit några inställda spelningar genom åren – och lär klara det här bakslaget också.

Men kommer han att orka ladda om inför den intensiva period som är så nära förestående?

”Vardagar 2” kommer om några dagar, en ny ep ska ges ut om några veckor. 

Premiären är bara månader bort; sommarturnén inleds i Helsingborg i slutet av juni.

Det är ingen tvekan om att rattfylleriet är ett bakslag. Fokus flyttas. Lundell borde vara plågad och medger att han är fylld av skam. 

Kommer han palla att ställa sig på scenen så snart? Kommer han att orka fokusera på artisteriet med en rättegång gällande rattfylleriet hängande över sig? En rättegång som i skrivande stund sammanfaller med Lundells sista spelning på sommarturnén?

Kommer han att vara i tillräckligt bra form för den omfattande uppgiften?

Kommer han att kunna göra sig själv och musiken rättvisa?

”Turnén i sommar blir givetvis av”, skriver Ulf Lundell på sin hemsida.