Tove Lo, artist, sommarpratar i "Sommar i P1" Foto: Pressbild
Tove Lo, artist, sommarpratar i "Sommar i P1"  Foto: Pressbild
Anders Nunstedt

Öppenhjärtig Tove Lo utan filter

Publicerad

Alla har vi gjort dumheter, det är inte minst en del av att växa upp. Men det innebär inte nödvändigtvis att vi pratar om det. Man glömmer och går vidare.

Sopar fadäserna under mattan och hoppas att de håller sig gömda där.

När Tove Lo, en av landets mest framgångsrika artister och låtskrivare, berättar om sitt liv gör hon det utan filter.

Hon är lika öppenhjärtig som i de flesta intervjuer, och lite till.

Sångerskan inleder med att berätta om att hon dövar hjärtesorg med kemikalier och resonerar kring att hon gillar sex – och att det inte behöver gå hand-i-hand med kärlek.

Det är en mjukstart på programmet.

I nionde klass krossar hennes första stora kärlek hennes hjärta. Tove Lo gråter. Skär sig. Lever destruktivt. Avslutar grundskolan med att somna nerspydd i ett dike, med byxorna nere.

Får ätstörningar och hamnar hos en psykolog där hon mest satt och ljög.

Det hade varit en deprimerande historia om inte så mycket utspelade sig i imperfekt, om svårigheterna inte lett till någon slutsats. "Varför undviker vi mörkret?", frågar Tove Lo. "Är man så rädd för vad folk ska tycka?".

Som artist i popens mainstream-fåra är hon utmanande och, för vissa, provocerande. En del texter är nakna, en del svarta. Tove Lo gör hitmusik utan att kompromissa med sig själv. Det är imponerande.

Det är också befriande att hon en gång struntade i sitt skivbolags uppmaning att mediatränas. På så sätt är hon en strålande förebild. Hon har vägrat att bli en produkt, och hon ifrågasätter konstant bilden av vad en ung tjej i musikbranschen bör och inte bör göra. 

Hon är en cool girl. Med "en fitta tatuerad på armen".

 

Artisten Tove "Lo" Nilssons sommarprat i "Sommar i P1"

INLEDNINGEN

Tove Lo går pang på rödbetan och pratar om sex och droger. The usual stuff. Men hon berättar också tidigt om sin stämbandsoperation för två år sedan. Efteråt var hon så rädd att tappa rösten för gott att hon grät - varje dag.  

 

KÄNSLORNA

Hon beskriver sitt liv som en livslång tonårsrevolt. Redan som fyraåring rymde Tove Lo konstant hemifrån. Beteendet att fly sitter i, än i dag. Även om det tar sig andra uttryck. Men programmet är inte en självömkande uppräkning av svarta anekdoter, Tove Lo är krass men insiktsfull. Ser på sig själv med nyfikna ögon. Är gripande ärlig.

 

SKRATTEN

Språket är befriande oredigerat och ocensurerat, det också.

 

MUSIKEN

Hon berättar om hur hennes resa började och fyller på med att berätta hur hitfabriken i Los Angeles är uppbyggd. Det är intressant förstås, och pratet är hela tiden inringat av utsökt modern hitpop.

 

AVSLUTNINGEN

Tove Lo fyller snart 30 och berättar att hon har en massa drömmar kvar att uppfylla. Familj? Inte heller det verkar otänkbart. Hon har hittat kärleken, och känner sig hoppfull.

 

LÅTLISTAN

"Team" (Lorde), "Desperado" (Rihanna), "Magic" (Coldplay), "With every heartbeat" (Kleerup), "Unpretty" (TLC), "Tremblebee" (Winnerhead), "Manners" (Icona Pop), "Can’t feel my face" (Weeknd), "Younger" (Seinabo Sey), "Humble" (Kendrick Lamar), "Elastic heart (Sia), "Recovery" (Broods), "Stop" (Justice).

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag