Foto: Sara PetterssonFoto: Sara Pettersson
 Foto: Sara Pettersson
Foto: Tommy Holl / GT-EXPRESSENFoto: Tommy Holl / GT-EXPRESSEN
 Foto: Tommy Holl / GT-EXPRESSEN
Foto: Sara PetterssonFoto: Sara Pettersson
 Foto: Sara Pettersson
Anders Nunstedt

Så många sörjde Sven-Erik

Publicerad

Det är svårt att undvika att skriva om Sven-Erik Magnusson utan att bli sentimental.

Men varför försöka?

Det mjukt sentimentala gick ju som en varm röd tråd genom hans karriär.

I dag var begravningen, i domkyrkan i Karlstad. Nu vilar Sven-Erik Magnusson i den värmländska jorden. Det landskap han var så starkt förknippad med. Som han så ofta sjöng om, på sin vänliga värmländska.

Det var tårar i kyrkan och tårar utanför, och det är förstås helt i sin ordning.

Sven-Eriks son Oscar framförde "Så många mil, så många år" tillsammans med pappas orkester.

Många på plats sörjde en vän, en kollega, en familjemedlem.

Men det är många fler som sörjer.

Det var tydligt när Sven-Erik gick bort för en knapp månad sedan, att han berört otroligt många under alla år som Sven-Ingvars frontfigur.

Sven-Ingvars musik har funnits länge, ända sedan det 50-tal då en amerikansk uppfinning kallad rock’n’roll nådde Sveriges kuster. Så länge att de mest folkkära melodierna finns gömda i den svenska folksjälens DNA.

De har hörts i tv:n sedan bilden var svartvit och ljudet var mono, fram till att bilden blev HD och ljudet surround. Den har framförts i folkparker, på dansbanor, småstadstorg och på Hultsfredsfestivalen.

Ibland lite naiv och, ärligt talat, småtöntig. Ibland smått banal och onödigt insmickrande.

Men ändå. Hela tiden framförd från hjärtat, levererad av Sven-Erik på smeksam värmländska. Med en mjukt sentimental underton som träffat "fölk" rakt i hjärtat.

Redan på 60-talet lät det som att Sven-Ingvars sjöng om en tid som flytt. Soundet var poppigt och tilltalet romantiskt, men i botten låg en särskild poetisk klang som fick musiken att flyta ovanpå de vanliga svensktoppsklyschorna.

Steget från schlageralbumet "Dansen går fru Andersson" till Fröding-tolkningarna "Sven-Ingvars i Frödingland" var därför aldrig särskilt märkligt eller stort i början av 70-talet. Bara väldigt lyckat, senare upprepat av Mando Diao - som gick från skrammelindie till folkvisa på "Infruset" 40 år senare.

På den vägen var det. Sven-Ingvars finjusterade sitt uttryck och bytte medlemmar, men Sven-Erik Magnusson och sentimentaliteten gick som en röd tråd genom hela karriären.

Från första hiten, den bubblande blåögda "Te dans mä Karlstatösera", till en av de sista svensktoppslåtarna - den nostalgiska självbiografin "När rocken kom till byn" nästan 50 år senare.

Vilken resa ändå. Man kan bli gråtmild för mindre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag