Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFoto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
 Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: Rolf Klatt/Rex/Shutterstock / ROLF KLATT/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESFoto: Rolf Klatt/Rex/Shutterstock / ROLF KLATT/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
 Foto: Rolf Klatt/Rex/Shutterstock / ROLF KLATT/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Anders Nunstedt

Nu känns en svensk seger långt borta

Publicerad

KIEV. Semifinal 2 blev ännu en musikalisk golgatavandring för de arma öronen.

Äh, stryk "musikalisk" förresten.

När slutsignalen - Eurovisionhymnen - äntligen ljöd fanns det ju bara en liten bulgar att verkligen bry sig om.

Robin Bengtsson satt på sitt lyxhotell i Kiev och såg semifinalen, och frågan är om inte hans upplevelse var motsatsen till de flestas.

Medan vi andra led och våndades måste svenskhoppet ha myst i över en timme under den skrattframkallande kavalkaden av ofärdiga nummer, kassa sångröster, usla melodier, fånig rekvisita och amatörmässigt röstfiske.

Fram till låt nummer 15.

Då hände det där igen, det som hände när portugisen Salvador Sobral började vifta med händerna och snodde allt rampljus i tisdags.

Den här gången var det en liten bulgar som klev igenom rutan.

Kristian Kostov är 17 år, yngst i tävlingen. Men han sjöng skjortan av alla andra. Till och med Jacques Houdek - den galna dubbelnaturen från Zagreb - kallad "Mr Voice" i sitt hemland, blev av med sin skinnpaj/smokingjacka när Kostov klev in på scenen.

Och så fick finalen ännu en glödhet outsider. Medan Robin Bengtsson trillade ner ännu ett besvärligt hack på rankingen.

"I can’t go on" verkar verkligen inte vara någons favorit i Kiev just nu.

Det kan ändå sluta med en "finemang" slutplacering på lördag, men en svensk seger känns just nu som science fiction.

"Beautiful mess", skriven av bland andra svenske Joacim Persson, är något annat. En bred och behaglig ballad med ett modernt pojkbandssound.

Men framför allt är Kostov en sångtalang av den begåvade typen som brukar gå som en raket i de här sammanhangen.

Det avslutande partiet när han briljerar med sitt "Oooo oooo oooo no!" är en potentiell mardröm för Robin Bengtsson.

Svensken har gjort sitt nummer bra. Men den falsetten har han inte varit i närheten av hittills.

Han får trösta sig med att det inte är i semifinalerna Eurovision brukar avgöras.

Brukar.

••• Yodeleio!

Rumäniens glada joddlarduo gick vidare!

••• Det brokiga startfältet skördade en del offer. Oddsfavoriterna Estland kan man exempelvis vara utan, men synd på Makedonien rara retroärta.

"Dance alone" var ändå en av kvällens tre bästa låtar.

Men Jana Burceska fick i alla fall ett dirktsänt frieri med sig hem. Är det Eurovision så är det.

••• Kul att Norge gick vidare.

Våra glada grannar har redan elva (!) sistaplatser i Eurovision.

I morgon har de superläge att utöka ledningen i tävlingens jumboliga.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag