Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Nunstedt: Molly blev blåst på avancemang

GÖTEBORG. I går gick Melodifestivalen in i en ny era.

Och självklart stormade det.

Samtidigt blev Molly sannolikt blåst på sitt avancemang.

Nunoterat

Sanna och Robin

Programledarna tog inga risker, men visade ändå potential. Medan duons sidekick Filippa Bark larvade sig med varierad framgång så var Sanna Nielsen och Robin Paulsson precis så trygga och varma som man kunnat hoppas.

 

Fame-Jessica

Det var underbart att se Jessica Andersson a) lida schlagerhelvetets alla kval för att sedan b) drabbas av oförfalskad glädjechock över sin finalplats i green room. Det kändes välförtjänt, även om triumfen skedde i en musikaliskt svag deltävling.

 

Appstrulet

Inte nog med att melloappen satte käppar i hjulet för många som ville rösta på Molly, den visade sig också innehålla en bugg som gjorde att den låste sig om man började multitaska. Ingen bra premiär. Men snart är barnsjukdomarna avklarade.

En ny era?

Det kan måhända låta överdrivet, men siffrorna talar sitt tydliga språk.

Efter gårdagens delfinal kunde SVT räkna in över 1,2 miljoner röster. I runda slängar 800 000 fler än i fjol, då bottensiffran - noterad i Göteborg när Oscar Zia och Ace Wilder gick vidare - hamnade på 258 030 röster.

Det, mina damer och herrar, är en jäkla skillnad.

Exakt hur många av gårdagens röster som kunde härledas till SVT:s nya app är oklart, men klart är att den stod för en slags braksuccé.

Smartphone-Sverige tokröstade under kvällen.

Eller rättare sagt: När appen väl var installerad - och den krångliga registreringsprocessen genomförd - så tokröstade Smartphone-Sverige.

De som efter inledande trubbel inte hann rösta på bidrag nummer 1 - ett väldigt stort antal om man läser av exempelvis Expressens livechat och SVT:s Facebook - blev som tokiga när Molly Pettersson Hammar plötsligt var ute ur tävlingen. En oväntad flopp, med tanke på att experttips och publikundersökningar pekade ut hennes "I’ll be fine" som finalkandidat.

Årets första tittarstorm slog till med full styrka.

Dåliga förlorare finns det gott om varje schlagervecka, varje schlagerår. Men nog lutar det åt att de tv-tittare som inte var förberedda på SVT:s app faktiskt inte hann trycka Molly vidare.

Å andra sidan kan man konstatera att de får skylla sig själva. Det var ingen illvillig röstningsrobot eller omedgörlig telefonväxel som satte krokben för kvällens - i mitt tycke - bästa låt.

Intressantare är vad appen innebär i förlängningen. Det är rimligtvis en hel del.

Om SVT hade infört telefaxröster i år, då hade vi fått ett annat resultat. Helt enkelt för att det är en annan tittarkategori som fortfarande har fax i hemmakontoret. Dolly Style hade fått se sig om efter en andra chans.

Med appen installerad i varje unges telefon kommer rösterna att falla annorlunda i fortsättningen.

Om man försiktigt utgår ifrån att antalet röster kommer att ligga över miljonen under resten av schlagervintern - troligare är att siffran fortsätter att stiga - så talar det för en viss kategori artister. Sociala medier-genierna Samir & Viktor nästa vecka, till exempel.

Deras målgrupp är, om man får vara en gnutta fördomsfull, troligen mer app-benägen än, säg, Sanne Salomonsen och Marie Bergman.

Det är nya tider.

Men det var förstås inget som hindrade Eric Saade från att ledigt dansa sig till en ny finalplats. I sista stund hade han skalat ner sitt nummer, strukit några onödiga (misslyckade) moves, och fick Scandinavium att trycka på gilla-knappen under hela kvällen.

När kamerorna slogs på och det verkligen gällde, då hade han sting.