Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Nunstedt

Nunstedt: "Hur mår gulleplutt Bieber?"

Justin Bieber har talang. Nu är bara frågan om han kan skaka av sig skandalerna och ta tillvara på den, skriver Expressens musikredaktör Anders Nunstedt. Foto: Marée, David

Om en vecka landar världens populäraste tonåring i Sverige.

Det kan bli en fascinerande cirkus.

Med eller utan apa.

Tre tonårsstjärnor som växte upp

Justin Timberlake

Förvandlingen från småtöntig flickidol i N'Sync till ultramodern soulpopstjärna är fortfarande förbluffande. Aktuell med fina albumet "The 20/20 experience".

George Michael

Var världens mest välfönade badpojke i duon Wham. Slog sedan in på en solokarriär där han slog världen med häpnad magnifikt välskriven popmusik.

Michael Jackson

Michael Jackson var idol redan som 11-åring. Tio år senare gav han ut sensationella "Off the wall". Det var långt senare han började kallas Wacko Jacko.

Snart är tonåren över, men det går fortfarande inte att se på Justin Bieber utan att se en barnstjärna.

Dokumentären "Never say never" - som slog rekord på biograferna i USA och Kanada sin premiärhelg 2011 - är inte direkt någon nagelbitare. Men den ger en generös inblick i vad som gör att fansen älskar honom så hämningslöst. På första plats kommer hans söta leende. Musiken kommer inte ens i andra hand, det gör Biebers lugg.

I Sverige har Facebookgruppen med "Beliebers" över 20 000 medlemmar. Trots att många av Biebers fans inte har fått blåsa ut tretton ljus på tårtan ännu.

 

Kommande helg gör kanadensaren tre konserter i Stockholm. Räkna med hotellbelägring av fansen, och medtag öronproppar till Globen - för det lär skrikas i kapp framför scenen.

Men är det samma glada gulleplutt som dominerat på Youtube i fem år som kommer på sitt första Sverigebesök? Eller håller Justin Bieber på att tappa greppet?

Sångaren har inlett 2013 på ett intressant vis, och då menar jag inte det akustiska albumet "Believe acoustic" som kom i vintras.

Kanske har han bara skaffat sig nya rådgivare eller kanske håller han på att göra revolt mot sig själv.

 

Han har ertappats med en cigg stor som en "spliff", något som fick fansen att hota med att skära sig i armarna om han fortsatte röka marijuana. Han var närmare tre timmar försenad till en konsert i England, och blev kraftigt utbuad. Han ställde in en annan konsert, i Portugal, för att det inte blivit slutsålt. Han kollapsade på scenen i början av mars, och skyllde det - precis som Rihanna - på influensa. Han hotade en närgången fotograf med stryk.

 

Men mest wacko är förstås att han under ett break på Europaturnén gick ut på stan - iförd gasmask. Mest Jacko är att han flyger världen runt med sin tama apa, "Mally". Som nyligen fastnade i den tyska tullen när Biebers privatjet landade i München.

Det vore lätt att avskriva Bieber som en ointressant artist. Hans skivor inbjuder till det. Men killen är trots allt mer än en poster, han har talang. Nu är bara frågan om han kan skaka av sig skandalerna och ta tillvara på den.

Han kan ju börja med att snegla på en annan Justin.

Justin Timberlake gick från att vara skicklig men töntig tonårsidol i N'Sync till att bli planetens hetaste soloartist för inte särskilt länge sedan.

Som Bieber brukar sjunga, man ska aldrig säga aldrig.